Свързани новини

17.08.2020 16:00

Проектоконституцията на ГЕРБ премахва Великото народно събрание

Видян 1448 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Ликвидиране на Великото народно събрание  и прехвърлянето на правомощията му на обикновеното Народно събрание предвижда проектът за нова Конституция на Република България, внесен днес от ГЕРБ. Идеята за свикване на ВНС и нов основен закон беше обявена от премиера Бойко Борисов в петък, но той спомена съвсем различни неща, които спокойно можеха да се гласуват от обикновено Народно събрание. Според експерти, запознати с двата варианта, вместо анонсираният проект за частични поправки, е внесен още по-слабият за уж изцяло нова Конституция, която обаче е кавър-версия на старата, само че много по-лошо написана.


Ако ГЕРБ наистина искаше промени, а не безкрайно удължаване на властта на Борисов, нежелана от 62% от българите по последното проучване на общественото мнение, щеше да внесе само 1 промяна - а именно гласуване на отпадането на ВНС. Което означава 1 ден работа - имаме такива ВНС, а също, че всички други промени можеха да се направят от обикновено събрание. Обаче, както се доказва от делата на управляващите, желанието им е различно.


Голяма част от основните текстове повтарят приетите преди 29 г., като има някои различия в самата структура на документа.


Вижте проекта на ГЕРБ за нова Конституция ТУК!


Въпреки заявката на премиера, че всеки гражданин ще може да сезира Конституционния съд, в крайна сметка индивидуалната конституционна жалба не е въведена.


За сметка на това, чл. 165 от проекта изненадващо регламентира, че НС може да изменя и допълва всички разпоредби на Конституцията, а чл. 169 казва, че обикновеното Народно събрание може и да приеме нов основен закон. ВНС е споменато в Преходните и заключителни разпоредби, където се посочва, че то се саморазпуска след приемането на проекта, предаде бТВ.


Останалите промени съвпадат в голяма степен и с казаното от Борисов, и с исканото от други партии и организации през годините – намаляване на броя на депутатите от 240 на 120, разделяне на Висшия съдебен съвет на структури на съдиите и на прокурорите; намаляване на мандатите на шефовете на върховни съдилища и на главния прокурор на 5 години.


Създава се отделна глава за омбудсмана.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.