Свързани новини

17.08.2020 11:42

Борисов не е Тодор Живков и ГЕРБ не е БКП: Радан

Видян 2376 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Недопустимо е толкова голяма тема като конституционното устройство на държавата да бъде принизявана до нивото на инструмент за отлагане на политическата смърт на един лидер с два, три или с пет месеца. Това заяви пред БНР евродепутатът Радан Кънев. Относно предложението на ГЕРБ за създаване на нова конституция и свикването на Велико народно събрание, Радан Кънев отбеляза, че това е „много дребно, евтино заиграване с една много голяма тема от страна на един слаб и уплашен лидер“.

„Не може Конституцията да бъде хрумка на един човек, който я е обявил в 12 на обед. Не може да бъде проект на една партия. Това се е случвало само веднъж - през 1970-71 година БКП е писала проект за конституция. Всички други конституционни опити в България – и успешни, и неуспешни са плод на изключително широк експертен дебат, цялото богатство на българската юридическа мисъл е било събирано на едно място, цялото общество е било въвлечено. Когато има дебат за нова Конституция, трябва университетите в България да врят и да кипят от усилието. Това трябва да е национална задача“, коментира Кънев в предаването "Преди всички".

„За всички стана ясно, че това е един от неговите трикове за оцеляване в политиката, но ние като общество не можем да си позволим Конституцията да бъде обект на трикове, конституционният дебат да разделя обществото“, допълни Радан Кънев.

„Поднесено по тази начин – партия ГЕРБ пише Конституция (Данаил Кирилов пише Конституция), това поставя това конституционно усилие от първия ден като разделящ фактор, а не като обединяващ. Това е поредно потвърждение, че сме изправени пред много тежка криза, тежки решения, имаме много голяма нужда от национално единство, но г-н Борисов не може да го символизира. Не сме 1971 година, той не е Тодор Живков, ГЕРБ не е БКП. Имаме нужда от обединение, но не около един човек и една партия, а като общество“, подчерта Радан Кънев.
Кънев е внесъл в деловодството на Европейския парламент искане за дебати по институционалната криза в България, подкрепено от 55 европейски депутати. Инициативата е съвместна с Елена Йончева. Сред подписалите искането са представители на ЕНП, на либералите, но голяма част от подкрепилите искането са от групата на зелените и от групата на социалистите и на демократите, уточни Кънев. „Няма никаква политическа и човешка логика да се крием от дебат по очевиден проблем“, мотивира се той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще