Свързани новини

17.08.2020 09:59

Одобриха нови правила за преизчисляване на пенсиите

Видян 3569 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж предвиждат, когато човек подаде едновременно заявления за отпускане на пенсия и за служебно преизчисляване, първото преизчисляване да се извършва през следващата година от първо число на следващия месец, в който е било подадено заявлението, съобщава pariteni.bg.

Друга промяна касае случаите, при които работещ пенсионер спре да се труди и да се осигурява за определен период.

Тогава, ако до датата на служебното преизчисляване на пенсията не са постъпили нови данни за осигурителен стаж и/или доход на лицето, а за самоосигуряващите се – за внесени осигуровки, от НОИ ще издават разпореждане за отказ за преизчисляване на пенсията.

Времето, през което са полагани грижи за човек с право на чужда помощ ще се зачита за осигурителен стаж при пенсиониране, независимо от степента на увреждането му, предвижда друга промяна.

До 31 декември 2019 г. за стаж за пенсия се признаваше времето, през което са полагани грижи за човек с право на чужда помощ с най-малко 90% степен на увреждане. От 1 януари 2020 г. това право имат и родители и роднини на деца с право на чужда помощ и с по-ниска степен на увреждане.
С новите разпоредби се регламентира, че разпореждането за отпускане, отказ за отпускане, изменение, спиране, възобновяване, прекратяване и възстановяване на пенсии и добавки, както и за възстановяване на неоснователно изплатените суми за пенсии се връчва лично срещу подпис, чрез лицензиран пощенски оператор с обратна разписка на посочен адрес или  по електронен път.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 17.08.2020 17:11

    Шайката намери начин как да открадне дори и мижавите пенсии на хората. Българоубийци

  • 001 пладнешки грабеж 17.08.2020 10:25

    Първите пенсионирани с втори стълб частни пенсионни фондове, доказано са ощетени с 20% от и без това мижавите пенсии, драстично различаващи се като % от европейските стандарти, което е чиста проба озаконена кражба. След като насила и без съгласието на хората посредством лобистки закон и обслужващ частни интереси закон бяха престъпно ощетени бедните трудещи се, редно е да се разреши на първите ощетени от тази далавера да имат избор и сами да решат пенсия от НОИ ли ще получават или ще ги крадат ЧПФ. Сачева обеща да реши проблема до февруари, но явно разчита и този грабеж с участието на управляващите да отшуми

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци