Свързани новини

16.08.2020 19:08

Юридическият екип на ГЕРБ най-вероятно е много слаб: Проф. Пламен Киров

Видян 1643 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Намаляването на народните представители от 240 на 120, както и съкращаването на депутатите във Великото народно събрание (от 400 на 280) налагат свикване на ВНС, но за предложенията, свързани с правосъдната система – не. 


Това обяви в „120 минути“ бившия конституционен съдия и професор по Конституционно право проф. Пламен Киров.  По думите му е спорно дали се налага решение от Велико народно събрание за предложението, свързано с мандатите на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС. Експертът допълни, че тази промяна, обаче, не е необходима.


„Самото изявление на премиера ни хвърли в размисъл. Аз лично го четох три пъти и два пъти го гледах. Юридическият екип на ГЕРБ най-вероятно е много слаб, след като е написал такова изказване на премиера. Там има едно позоваване на чл. 87 от Конституцията за правото на законодателна инициатива на народните представители, но тук става въпрос за законодателна инициатива за обикновен закон. До колкото виждам намерението е да бъдат внесени поправки в Конституцията“, коментира проф. Киров. 


Той уточни, че на три места в изявлението на министър-председателя Бойко Борисов се говори за нова Конституция, след което се говори за изменение на върховния закон. Проф. Киров определи предложенията като „бягане пред вятъра“ и допълни, че те могат да бъдат коментирани в детайли, едва когато се види пълният им текст.


„Твърде е общо. Тези девет точки, които са изброени характеризират намеренията – юристите работим с конкретен текст. Сериозно съм притеснен кой трябва да напише по същество. Първо, защото е добре известно, че в България всички разбират от футбол и Конституционно право. Второ – всички политици и управляващи, и опозиция страдат от сериозен дефицит на нормално мислене“, заяви експертът. 


Според него българските политици и магистрати не познават добре Конституцията. Той даде пример с предложенията на ВМРО за задължителна военна служба и образователен ценз за осъществяване на гласуване при избори.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 тотална щета 17.08.2020 09:34

    Не само, че е много слаб, такъв просто отсъства!!! Все пак това е клиентелистка партия и е напълнена с алчни и неграмотни хиени с престъпно мислене. Съвсем резонно в тази връзка е факта, че поцинкована кофа на Борисов, простата кърджалийска п@тка според него, Цвета Караянчева за малкия и престой като председател на НС е декларирала завидни приходи в декларацията си пред КПКОНПИ

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева