Свързани новини

14.08.2020 19:00

Разговор за Конституцията - само след оставка и избори: Радев

Видян 3081 пъти | Коментари 6
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министър-председателят предлага Велико народно събрание и серия от конституционни промени. Самият акт показва пренебрежение към Конституцията. Чл. 159 от основния закон е категоричен, че правото на инициатива за свикване на ВНС принадлежи на не по-малко от половината народни представители и президента, не и на министър-председателя. Това каза в обръщение към народа президентът Румен Радев.

„Уважаеми сънародници, повече от месец продължават протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор. Доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено. Промените в кабинета не убедиха никого. Репресиите, провокациите и опитите да се неглижира гражданското недоволство само потвърждават необходимостта от исканите оставки.
Може ли партията-държава, която методично погазва разделението на властите, да инициира промени в Конституцията? Моят отговор е „не“. Може ли партия, която вчера бойкотира парламентарният контрол, днес да предлага промени в Конституцията? Отговорът е „не“. Може ли власт, която нарушава закона, не въвежда машинното гласуване и отхвърли електронното дистанционно гласуване да организира честни избори? Отговорът е „не“. Може ли власт, която задуши свободата на словото да предлага дебат за бъдещето на България? Отговорът е „не“. Може ли мафията да реформира съдебната система? Отговорът е „не“. Може ли министър-председателят, който превърна парламентарната република в автокрация да предлага промени в Конституцията? Отговорът е „не“.

Според държавния глава разговор за Конституцията и бъдещето на България е възможен само след исканите оставки на правителството и главния прокурор и провеждането на честни предсрочни избори.

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

скорпион