Свързани новини

14.08.2020 14:52

Статуквото се бетонира чрез имитация на промяна: Иво Христов

Видян 2586 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Статуквото се бетонира чрез имитация на промяна на статуквото. Така определи предложенията на ГЕРБ за промени в Конституцията и свикване на Велико народно събрание проф. Иво Христов, преподавател и депутат от гражданската квота на БСП.

По същество предложенията, които Борисов прави, са вън от дневния ред – и на протестите, и на задълбочаващата се политическа, институционална и икономическа криза наесен, смята Христов, според когото е налице класическо изместване на проблема.

В предаването "12+4" Иво Христов поясни, че предложенията звучат като „опит за изземване на стратегическата инициатива и печелене на време, за да докараме нещата до редовни избори напролет“.

„Това е ситуация, в която се хвърлят на публиката бомбастични неща, които голяма част от нея не е компетентна да преценява, но й звучат добре. Велико народно събрание, нова конституция, отмяна на земното притегляне и прочее. По този начин всеки, който се обяви с разумни експертни доводи срещу това, ще бъде обвинен като крепител на статуквото и против кардинални промени. /…/ Много хитроумна игра, безспорно.“

Голяма част от отправените предложения са в правомощията на обикновено народно събрание, а освен това Борисов знае, че те няма да минат, подчерта проф. Христов.

„Но в следващите 6 месеца ние ще влезем в този отклоняващ маньовър и ще се замеряме взаимно с аргументи кой е „за“ и кой е „против“ статуквото. И така ще докретаме до заветния февруари – март. Цялото упражнение е: местим въздуха от точка А до точка Б, като избразяваме борба със статуквото, с мафията, с всичко останало. Целта не е да се говори с аргументи и експертно – тоест обущарят да се произнася само за обувките и не по-нагоре, но за огромна част от населението това звучи много примамливо.“

Протестът има ясни лозунги и не би трябвало да се отклонява от тях, смята Иво Христов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

везни