Първата политическа реакция на анонсираната от Бойко Борисов смяна на Конституцията дойде от ВМРО. Партията на Красимир Каракачанов използва случая, за да поиска в основния закон да влязат и някои от дългогодишните ѝ искания, сред които – казарма, образователен ценз за гласуване, отричане на всяка възможност за еднополови бракове и по-големи правомощия на президента, предаде бТВ.


От съобщението се разбира, че на коалиционен съвет с ГЕРБ ВМРО ще решат дали да подкрепят инициативата на Борисов, за която са нужни 2/3 от гласовете в парламента т.е. „За“ от 160 депутати.


„Образователен ценз, задължително гласуване, гарантирани права и гражданство на всеки етнически българин, връщане на донаборната служба, гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена, грезидентът да има право на законодателна инициатива и искане на вот на недоверие – тези шест неща трябва да бъдат вкарани в дебата за промени на Конституцията. Нужен е обществен консенсус. Иначе ВНС за намаляване броя на депутатите и ограничаване правомощията на правосъдния министър е безсмислено“, написа във „Фейсбук“ Каракачанов.


От ВМРО допълват: „Ако някой не изпълнява задължението си да завърши поне минимално ниво на образование или да представи сертификат за преминат обучителен курс, който да гарантира възможността на лицето да прави информиран политически избор, то той не би следвало да има правото да избира. Задължителният вот насърчава всички български избиратели да участват в избора на това кой ще ги управлява. Той ще намали влиянието на етническите партии като ДПС, чиито гласоподаватели са може би единствените досега, които гласуват „задължително“, като и ще понижи ефекта на купените цигански гласове и на корпоративния вот“.


По отношение на дефинирането на брака в Конституцията вицепремиерът заявява, че това ще е „категорична защита срещу въвеждането на трети, пети или 30-и пол“.


„Трябва да поправим една глупост и да започнем отново да възпитаваме българската младеж в родолюбие и ценности. Това е част от пътя да отдалечим децата си от вредното влияние на джендър идеологията. Връщането на наборната военна служба е още един акт, чрез който държавата ни ще гарантира своята сигурност и бъдеще в сложната геополитическа обстановка“, подчертава Кракачанов.


 


 Снимка: БГНЕС