Свързани новини

14.08.2020 10:25

БСП удържа стратегическа победа: Валентин Вацев

Видян 1576 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Борисов е късметлия, късметът никога не е изоставял за дълго нашия министър-председател, но няма да му позволят да завърши мандата.
Така историкът Валентин Вацев коментира пред  „Епицетър” политическата ситуация в страната, след като бе провалено поисканото от БСП заседание на Народното събрание. От всичките 95 народни представители от ГЕРБ в пленарната зала се явиха само двама – председателят на парламента Цвета Караянчева и зам.-председателят на най-голямата депутатска група Александър Ненков.

„По време на няколкото недовършени мандата на ГЕРБ се потвърди закономерността за падане на ролята на парламента в условията на авторитарна правителствена власт. В учебниците пише, че когато изпълнителната власт е авторитарна, парламентът започва да линее – да се движи към безсмислица“, посочи Вацев.
Според анализатора „ГЕРБ-еджилъкът е авторитарна власт, за тях парламентът е тинтири-минтири, правителствена притурка, която щампова ролята на министър-председателя“.

Запитан кой спечели и кой загуби – БСП или ГЕРБ, като се има предвид, че едните поискаха парламентът да се събере, а другите провалиха сбирката, Вацев отговори:
„БСП печели. Пред електората на ГЕРБ никой не може да спечели освен Бойко Борисов, но идеята за парламентарна активност е добра идея в този момент. Това е тактическо реми, но стратегически така се трупа капитал за политическа дейност. Така се формира партия, която е разглобена на болтове и на тенекии, но някой трябва да започне да я сглобява. Не знам дали това ще бъде Корнелия Нинова или някой друг, но всяка политическа активност на БСП днес е добре дошла.“

Протестиращи граждани замеряха сградата на парламента с яйца и направиха жива верига около нея по време на заседанието. Двата неуспешни опита парламентът да събере кворум бяха съпътствани от скандирания „Оставка!“ отвън. Според Вацев обаче епизодът с опита за извънредно заседание на Народното събрание нито прибавя, нито отнема от социалната активност.
„Засега единственото, което може да се каже за успеха на протестите, е че ги има, че хората не са се отказали“, подчертава политологът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

830 евро става минималната заплата в Гърция

830 евро става минималната заплата в Гърция

Минималната заплата в Гърция от 1 април ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец

Денят обещава стабилност и продуктивност

Денят обещава стабилност и продуктивност, ако