Свързани новини

13.08.2020 12:29

Пчелари искат субсидии

Видян 1131 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нулева година – такава е равносметката за някои пчелари в Бургаски регион. Други имат по-голям късмет и съумяват да извадят мед, макар и с 60-70% по-малко в сравнение с миналата година, предаде БНР. Емил Янев, за щастие е от втората група. Заради слабите добиви, свързани основно с невижданата суша това лято, той кандидатства по програмата de minimis. С надеждата да получи свежи средства, с които да подхрани и зазими пчелите си. Но помощта, според него е повече от символична:


„Сумата е крайно недостатъчна. Пчелните семейства сега се подготвят, от това зависи следващата ни година. По de minimis дават по 7 лв и сумата е една и съща от години. Сушата е много голяма и се налага да продължим да подхранваме семействата до късно в годината. Тук в Бургаско не е валяло повече от 70 дни.“


Трудностите карат все повече пчелари да работят и друго, за да запазят бизнеса си. Други прибягват до кредити, които обаче после трудно се връщат. Макар и закрепил своя пчелин, на Емил Янев също му се налага да започне редовна работа, за да издържа семейството си:


„Аз имам почти 200 пчелни семейства, ако бях само на тях обричам семейството си на глад. Имам приятели с по 700-800 кошера, които не са извадили нищо, без средства – трудна работа. Ние сега трябва да изкараме оборотни пари, за да се погрижим за пчелите. Цялото земеделие има нужда от сериозна подкрепа от страна на държавата, иначе много колеги ще фалират“


В бранша настояват средствата от субсидиите да се изплатят спешно сега, за да оцелеят хората, занимаващи се с пчеларство.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

везни

Днес ще намерите равновесие между личния и професионалния си живот

Днес ще намерите равновесие между личния и