Свързани новини

13.08.2020 12:12

Правителството има срок до 1 септември да предложи споразумение на Миню Стайков

Видян 2782 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съдът по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) се занимава приоритетно и с жалбата на бизнесмена Миню Стайков. Процедурата вече е задвижена и българското правителство е уведомено за претенциите на Стайков през юли, става ясно от електронния регистър на съда. На страните е даден срок до 1 септември да опитат да постигнат споразумение, обясниха за "Сега" от Страсбург. Такова обаче едва ли може да се очаква, защото за да предложи споразумение правителството трябва да признае, че правата на Стайков са погазени от спецпрокуратурата. Сега потърси за коментар адвокатът на Стайков Анна Попова, но тя отказа да коментира жалбата и процедурата в ЕСПЧ, докато казусът е висящ.


От информацията на сайта на съда става ясно, че Стайков го е сезирал през април с оплаквания срещу продължителността на задържането си. Той е в ареста и до момента. Мярката му за неотклонение е определена на 5 септември 2018 г. Въпросите, пратени от Страсбург на правителството, са дали продължителността на задържането на бизнесмена влиза в рамките на "разумния срок" по смисъла конвенцията за правата на човека, можел ли е той да се възползва от ефективна процедура за оспорване на законността на задържането си след май 2019 г. и дали съдилищата са разгледали всички въпроси, свързани със законността и необходимостта от продължаване на задържането му. Пита се и дали задържането му отговаря на целите на закона.


Миню Стайков беше предаден на спецсъда през октомври 2019 г. и в момента делото срещу него и още 13 души, петима от които служители в Държавен фонд "Земеделие", виси пред първата инстанция. Според обвинителния акт в престъпен сговор те са злоупотребили със средства от Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.


Преди дни стана ясно, че и Николай и Евгения Баневи са завели дело срещу България, което също се движи приоритетно от Страсбург. В момента съпрузите са подсъдими за участие в организирана престъпна група (ръководена от Николай Банев), създадена с цел данъчни престъпления, пране на пари и длъжностни присвоявания. Евгения Банева е обвинена като помагач на съпруга си. Майката на Банев - Мария, ще отговаря пред съда за участието в организирана престъпна група. Адвокат Михаил Екимджиев, който е ангажиран с делото в Страсбург, обясни пред "Сега", че споразумение може да бъде предложено до 4 септември.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 13.08.2020 12:34

    Не държавата, а Гешев да се приготви да плаща обезщетенията на потърпевшите от неговите "компетентни" действия. Все пак сме най-бедната и мизерна държава и не може да се източва хазната заради обслужващите амбиции на високопаставен служител

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще