Свързани новини

12.08.2020 14:03

€11млрд. губим от корупция годишно

Видян 2936 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всяка година заради корупция България губи над 11 милиарда евро, или 14% от брутния си вътрешен продукт. Това се посочва в доклад на групата Зелени/Европейски свободен алианс в Европейския парламент, като за изчисленията са използвани данни на Европейския парламент, ОЛАФ, Евростат и Европейската комисия, пише dnevnik.bg.

Според него годишно ЕС губи 904 милиарда евро заради корупция, което включва и непреките последици като загуба на данъчни приходи и намалени чуждестранни инвестиции. Поставяйки сумата в глобален контекст, с нея ЕС би могъл да сложи край на световния глад (229 евро годишно), да помогне за елиминирането на маларията (4 милиарда евро), за осигуряване на основно образование на децата в 46 страни, където доходите са ниски или средни (22 милиарда евро), да помогне за осигуряването на безопасна вода и канализация (129 милиарда евро), да подпомогне здравеопазването в бедни страни (115 милиарда евро), да направи необходимите годишни инвестиции, за да има всеки достъп до електричество до 2030 г. (45 милиарда евро). Дори и след тези разходи ще останат 360 милиарда евро.

1472 бири за всеки българин

В България корупцията причинява 1.8 пъти по-голяма загуба, отколкото е целият бюджет за социални разходи (6.1 млрд. евро). Сумата пари, която страната губи, е повече от 360 пъти по-голяма от целия бюджет за заетост (около 31 милиона евро), три пъти по-висока от националния бюджет за здравеопазване (почти 3.7 милиарда евро) и 2.4 пъти по-голяма от разходите за възрастните хора (4.5 милиарда евро). Бюджетът на полицията (518 милиона евро) е 20 пъти по-малък от цената на корупцията, а този на пожарната (145 милиона евро) е 76 пъти по-малък. Заради корупция България губи над 6 пъти по цялата сума, харчена за образование (1.8 милиарда евро).


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови