Свързани новини

08.08.2020 17:08

Българите се срамуват от наглостта на правителството: Ройтерс

Видян 3639 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Антиправителствените демонстранти издигнаха барикади в София в петък вечер по време на 30-ия пореден ден на протести в страната. Около 5000 протестиращи се събраха в центъра на българската столица, и въпреки дъжда, крещяха “Мафия!” и призоваха правителството на премиера Бойко Борисов да подаде оставка. Така започва статия на международната информационна агенция Ройтерс с обзор за протестите през нощта в петък.

 


“Митингите се проведоха в други пет града, включително централните Варна и Пловдив. Първоначално полицията е разпръснала демонстрантите и е премахнала лагерите, които са бяха поставени на три централни кръстовища в София. След премахването на палатките МВР увери, че движението е възобновено на “всички кръстовища, които са били блокирани” и че нови блокирания на движението в града няма да бъде толерирано.




В петък вечер, обаче, протестиращите блокираха отново три ключови кръстовища, използвайки улични мебели, пейки и кошчета за боклук. 12 души бяха задържани за кратко, съобщи полицията.




През изминалия месец хиляди хора участват в протести всяка вечер с искане за оставката на правителството на Бойко Борисов, което е на власт от 2009 г. Основните обвинения срещу него са за корупция.




“Тук съм, защото ме е срам. Срам ме е от нашето законодателство. Срам ме от нашите управници, от тяхното поведение, от тяхната арогантност и наглост”, каза протестираща в центъра на българската столица.



В сряда Борисов предложи да направи крачка назад, за да даде шанс на изпълнителната власт да издържи до законовите парламентарни избори през март 2021 г., но мнозинството му поднови подкрепата си за него още на следващия ден.




Протести се провеждат и срещу главния прокурор Иван Гешев. Недоволството срещу него избухна, когато тежко въоръжени специални части нахлуха на 7 юли в кабинетите на президента Румен Радев, – отявлен критик на управляващата партия”, пише още Ройтерс.


 


Франспрес: Демонстрантите от антиправителствените протести в България възстановиха блокадите


 


Демонстрантите от антиправителствените протести в България възстановиха блокадите на ключови булеварди в центъра на София в събота през нощта, – по-малко от ден, след като лагерите им бяха отстранени от полицията, пише АФП в материал за среднощните протести в София в петък срещу събота.



“Повече от 5000 демонстранти се събраха в София въпреки проливния дъжд, за да извикат “Мафия!” и “Оставка!” за 30-та поредна вечер в петък. Това стана в най-голямата протестна вълна в най-бедната държава от ЕС от 2013 година насам.




Митингите се проведоха и в поне пет други града.




Протестиращите бяха окупирали големи кръстовища в София, Варна и Пловдив, като сериозно нарушиха трафика и блокираха пътища в централна България, преди полицията да премести и разчисти палатките им в петък, предупреждавайки, че повече блокади няма да бъдат толерирани.




Демонстрантите в София поставиха нови, укрепени палаткови лагери на три големи кръстовища в центъра на града, като ги укрепиха с кордони от големи контейнери за боклук, паркови пейки и бетонни саксии за улични цветя.




Въпреки предупреждението, софийската охранителна полиция не се намеси. В изявление на властите от събота сутрин те обявиха, че протестиращите са събирали камъни и бутилки в отговор на евентуално действие на полицията.



Протестиращите настояват за оставката на консервативния кабинет на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, обвинявайки ги, че са поддържани от задкулисни олигарси.



Това не е първото искане за оставка на кабинета на премиера Бойко Борисов, който е подавал оставка и в предишните си кабинети. Сегашната му коалиция на малцинството се крепи от две националистически партии, а съветът им реши в четвъртък, че ще изпълнят настоящия си мандат, който продължава до март 2021 г.




Анкетите тази седмица показаха, че продължаващата протестна вълна силно влошава подкрепата за Борисов и неговата консервативна партия ГЕРБ”, пише още АФП.


 


ТАСС: Протестиращи изграждат палаткови градове в България


 


Централният булевард в София – “Цариградско шосе” около моста Орлов мост, и площад Независимост – заключен между сградите на правителството, Народното събрание и президентската администрация, бяха блокирани в събота с палаткови лагери, които участниците в антиправителствените протести поставиха късно снощи. Това пише Агенция ТАСС по повод вчерашните антиправителствени протести в центъра на столицата.



“Протестиращите поставиха палатки на пътното платно и отказаха предложенията на полицията да ги преместят на тротоара. По Орлов мост, централно софийско кръстовище, са изградени твърди барикади. Протестиращите събират камъни и бутилки. Сред лагера имаше много жени, които попречиха на полицията да използва сила”, съобщава главният инспектор на столичната полиция Красимира Стоядинова, цитрана от ТАСС.



Според Стоядинова преговорите с протестиращите за премахването на палатковия град ще продължат. „Ние уважаваме правото на протест, но призоваваме неговите участници да провеждат мирни акции, които не биха пречили на други жители на София“, добави Стоядинова.



За 31-ви ден протестиращите провеждат масови акции в София и други градове на страната, като основното им искане е оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Според демонстрантите Правителството на премиера Бойко Борисов е затънало в корупция и по време на работата си не е успяло да осигури на гражданите проспериращ живот и достойни заплати. А главният прокурор Иван Гешев е обвинен в нападение срещу президента Румен Радев, организиране на демонстративни издирвания и арести, разказва ТАСС.



Агенцията припомня, че първият масов протест се проведе в България на 9 юли, когато повече от хиляда души се събраха в подкрепа на Радев в сградата на президентската администрация, включително представители на различни политически партии и обществени организации. От този ден митинги и шествия под мотото “Защити демокрацията!” стават ежедневно, в тях участват предимно млади хора, допълва още Агенцията.ТАСС: Протестиращи изграждат палаткови градове в България.


 


Източник: БГНЕС

Снимка: БТА



Етикети
, , , , , , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

водолей