Свързани новини

06.08.2020 15:08

Репортери без граници осъди посегателството над Паунова

Видян 1875 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Международната неправителствена организация „Репортери без граници“ осъди в четвъртък посегателството над журналиста от Свободна Европа Полина Паунова , която преди ден беше атакувана от маскирани мъже на Националната конференция на ГЕРБ в „София Тех Парк“.


Базираната в Париж организация призова българските власти да разследват случая и да установят извършителите. Столичната полиция вече разпита Паунова, но все още няма официална информация за задържани заподозрени.


Напомняме, че журналистката стана обект на агресия от няколко мъже с предпазни маски, след като опита да ги заснеме, докато провокират физически сблъсъци с протестиращи, проникнали на събитието на ГЕРБ. Един от маскираните на няколко пъти отне телефона от ръцете ѝ и го изхвърли встрани, което не предизвика никаква реакция у останалите присъстващи.


По-късно от ГЕРБ обявиха, че тези хора са „платени провокатори“ и нямат общо с охраната на събитието, защото наетите частни гардове са носели светлоотразителни жилетки. Засега обаче нито организаторите от ГЕРБ, нито домакините от „София Тех Парк“ имат обяснение защо охраната не се е намесила, за да неутрализира агресивните мъже. Освен атаките срещу Паунова и колегата ѝ Генка Шикерова, те нанесоха удари и ритници на няколко протестиращи.


От „Репортери без граници“ припомнят, че журналистката от Свободна Европа е била нападната от маскираните ден, след като пресцентърът на прокуратура оповести своя позиция, в която обяви за манипулативна статия на медията.


Става въпрос за публикацията под заглавие „Първо, не е ябълка и второ, не е гнила.“ Кой проверява записван ли е тайно Бойко Борисов“, посветена на прокурор Боряна Бецова, която е част от разследващия екип по дело за незаконно подслушване на премиера. Позицията предизвика кампания срещу Свободна Европа и автора на статията Борис Митов в редица медии, включително тези от групата на депутата от ДПС Делян Пеевски.


„Тази атака (срещу Паунова – бел.ред.) идва след кампания, провокирана от публикуваната от пресслужбата на главния прокурор Иван Гешев декларация, обвиняваща репортера на Свободна Европа Борис Митов в манипулации и поставяща под въпрос на неговия професионализъм. Злоупотреба с власт, която „Репортери без граници“ осъжда“, посочиха от международната журналистическа организация в профила си в Туитър.


Източник: Свободна Европа



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще ви се иска да сте особено красиви и привлекателни


Днес ще ви се иска да сте особено красиви и