Свързани новини

04.08.2020 15:08

Германия иска общоевропейски тол, при нас сега е най-евтино при най-модерната система

Видян 3149 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Проектът за европейска тол директива е вероятно да стане факт при немското председателство на Европейския съюз, което продължава до Нова година. Министър на транспорта Андреас Шойер е подготвил проектодокумент за въвеждане на всеобхватна пътна такса за всички видове автомобили в Европа според информация на агенция Ройтерс, която е получила достъп до документа.

            Той предвижда постепенно в рамките на 8 години всички превозни средства на магистралите, включително камионите, лекотоварните автомобили и леките коли, да плащат такси.

            В страните - членки като България, които вече са въвели толсистема  таксите ще се налагат за всички превозни средства без автобусите, се отбелязва в документа, който Шойер е предложил за обсъждане първоначално на германските министри. Мотивите за проекта на Германия за европейска тол директива са предимно свързани с опазване на природната среда, което е приоритет за немския премиер на Европа – председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.  Тол таксата, базирана на разстояние, се възприема до голяма степен като мярка, която ще помогне в борбата срещу изменението на климата.

            Каква е ситуацията в България? През март 2020 г. тол системата е въведена с множество отстъпки пред исканията на превозвачите, което намали значително нейния обхват  и размера на таксите. Заради кризата с Ковид-19 беше въведен гратисен период на използването й.

            Според проф. Олег Асенов - член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура”, до момента над 70 хиляди бордови устройства са поставени на тежкотоварните автомобили в страната. Още 70 хиляди GPS тракери са осигурени като друга възможност за тол таксуване. Тол таксите чрез маршрутни карти също се заплащат както на каса, така и онлайн, с предоставен сервиз и технически улеснения за превозвачите. Държавата е осигурила три абсолютно безплатни алтернативни метода за таксуване в тол системата – бордови устройства, тракери и маршрутни карти.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Диана Ковачева

Не мога да стана служебен премиер: Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния