Свързани новини

30.07.2020 17:07

Записът на Борисов е напълно автентичен: 2-ра US лаборатория

Видян 3321 пъти | Коментари 5
Гласували 4 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Втора американска лаборатория доказа автентичността на скандалния запис на премиера Бойко Борисов, който първоначално отрече гласът да е негов, а след това на няколко пъти призна това. Този път експертизата беше поръчана от разследващия сайт Биволъ. Преди седмица евродепутатът Елена Йончева огласи същия резултат на възложена от Групата на социалистите и демократите в ЕП експертиза отново в американска лаборатория, което даде основание на втората по численост партия и втори по важност участник в правителството на ЕС - Европейската комисия, да отнесе въпроса към Европол. Причината са заплахите да бъде "изгорена" Йончева, да бъде "размазан" собственикът на Еврохолд, защото не се съобразява с волята на премиера да не купува ЧЕЗ, огласено е мнението на Бойко Борисов за премиерите на Унгария, Полша, Бавария - всичките десни, обрисувано със сексуални метафори. Председателят на парламента Цвета Караянчева пък стана известна като "тъпа кърджалийска п...", за което самият премиер заяви, че понякога така си говори, но иначе я обичал. А тя сама се обозначи във Фейсбук с рамка: "Вярвам на Бойко Борисов".


"Докладът, изготвен от американската лаборатория Primeau Forensic заключава, че изтеклият през юни запис с глас приличащ на този на премиера Бойко Борисов не е манипулиран или подправен. Сравнението на гласа от записа с гласа на Борисов от друг запис е дало резултат от 20,3 пункта – умерена вероятност на съвпадение. Експертизата беше възложена от Биволъ и платена със средства от онлайн фондонабиране.


Биволъ предостави за експертизата записа получен на 12 юни по електронната поща във файл наречен BoykoUnplugged.m4a с продължителност 6 минути и 37 сек. Като сравнителен материал предоставихме запис на Бойко Борисов от негово изявление пред журналисти след Европейския съвет в Брюксел от 28/06/2018. Записът може да бъде свален на този адрес https://newsroom.consilium.europa.eu/videos (търсете 119815-1 от 28/06/2018).


От експертите се искаше да извършат предварителна аутентификация на аудиофайла, озаглавен „BoykoUnplugged.m4a“, за да определят дали той е редактиран или променен по някакъв начин и да сравнят присъстващия в този запис мъжки глас с мъжкия глас, присъстващ в другия аудио файл, който със сигурност е на Борисов.


Експертът е изследвал всякакви отклонения от общото правило за непрекъснатост и също така е търсил “всякакви доказателства за вторичен шум или промени в шумовия под, които биха посочили отклонения от общото правило или промени в континуитета”.  Такива не са открити.


“След предварителната аудио автентификация и анализ не бяха открити признаци на манипулация или подправяне. За да извършим по-нататъшен анализ, трябва да знаем марката и модела на оборудването, което се е използвало за създаване на записа” – пише експертът Ед Примо в заключението", пишат колегите от Биволъ.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

RSS

Най-нови

Завръщането на Петя Пеева

ЗаПлетени истории: Завръщането на Петя Пеева

Плетените дрехи са хит в световните ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и преразглеждане

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и