29.07.2020 12:07

Само 2% от парите за малкия бизнес стигнаха до него: БСП

Видян 1137 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Схемата 60/40, предложена от управляващите, беше най-ниската държавна помощ в Европа", заяви депутатът от БСП  проф. Румен Гечев пред БНТ.


"Първите три-четири месеца от т.нар. правителствената програма са загубени. Това правителство закъсня с мерките. Докато премиерът и правителството му чакат, европейските страни действат. Затова, от това чакане, те са реализирали под 2 % от 500-те милиона, които бяха предвидили преди 2-3 месеца. Милиард и 800 милиона лева не са реализирали, въпреки че икономиката е в криза", посочи той.


Гечев подчерта, че от предложените социални и икономически мерки от правителството, левицата подкрепят единствено тези, които, макар и временни, са свързани с повишение на доходите - особено на българските пенсионери, които по думите му се намират в трагично състояни.  Гечев припомни, че първият етап от осъществяването на така наречената правителствена програма се е провалила напълно - от 28 000 фирми, подали молба, са били одобрени 800 и около 250 са получили суми около 2 милиона и половина - 3 милиона лева. А от 500 милиона, които са били за малки и средни фирми, по данни на НСИ, БНБ и Съюза на индустриалците, са усвоени между 8 и половина и 9 милиона лева.


"Хвърля ни се прах в очите с някакви суми, които звучат като колосални, но всъщност са далеч от средните европейски стандарти", заяви Гечев. Професорът подчерта, че ако управляващите продължат да усвояват средствата както първите, българската икономика ще продължи "свободното си падане". Той обърна внимание, че милиард и 800 милиона лева, предвидени за програми, не са били реализирани.


По отношение нуждата от здравна реформа, Гечев изтъкна, че БСП има алтернатива:  "Болниците да не бъдат търговски дружества и преминаване към система, в която финансирането зависи от реално оказани услуги  и лечението на българските граждани няма да зависи от това с какви средства разполагат те."


"Ние, от БСП, три и година и половина в парламента всеки петък, във всяка дискусия, разобличаваме с факти липсата на политики на ГЕРБ и защо се пълнят чекмеджетата", каза още Гечев.


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

водолей