Свързани новини

28.07.2020 11:07

Без уволнения в МВР след побоя над протестиращи

Видян 1791 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

МВР замазва скандала с полицейското насилие по време на протестите с оправдания и съобщения за анонимни наказания, пише Сега. Това се разбра от думите на новия вътрешен министър Христо Терзийски пред bTV, а след това и от официално съобщение на силовото ведомство. Преди да заеме поста на Младен Маринов при рокадите в кабинета миналата седмица, Терзийски ръководеше националната полиция. Затова и издигането му до министър беше учудващо решение на фона на полицейското насилие, белязало протестите.

„Проверката за инцидента със студента Евгени Марчев, който пострада под колоните на МС на 10 юли е приключила”, обяви Терзийски. Младежът разказа потресаващи подробности за поведението на полицаите от въпросната вечер. Министърът се оплака, че потърпевшият Марчев не се е явил в СДВР, за да даде показания. Полицията се е самосезирала от сигнали в медиите.

"Проверката е установила, че по това време и на това място наистина има превишения на полицейски правомощия. В хода на проверката са направени няколко опита да бъдат призовани лицата. Имаме извършени дисциплинарни нарушения на служителите на СДВР", каза министърът. И допълни, че на полицаите ще бъдат наложени дисциплинарни наказания. Един от тях щял да бъде наказан по-тежко, тъй като е на висока длъжност в столичната полиция. Така, от думите му излиза, че няма да има уволнени заради бруталното насилие.

Николай Хаджигенов, който представлява Марчев и още трима младежи, пострадали по време на протеста, потвърди пред Сега, че нито един от тях не се е явил в СДВР, макар и да са били търсени много пъти. "Казах на всички, че няма смисъл да ходят, защото вместо разследване има дисциплинарна проверка", обясни Хаджигенов. Той допълни, че МВР имат и записи, и свидетелски показания и това им е достатъчно.

Той е обжалвал полицейското задържане на четиримата младежи пред Софийския районен съд. Не е подал жалба нито в МВР, нито в прокуратурата, защото не вижда смисъл. Изискал е обаче записите от камерите под колоните от СДВР и от НСО. И двете служби му ги отказват с обяснението, че няма правно основание за предоставянето на тази информация, видя Сега в отговорите им.

„Материалите по случая са докладвани в Софийската районна прокуратура”, каза още новият министър.
След тв участие на министъра и МВР обяви официално, че случаят с насилието по време на протестите на 10 юли е проверен максимално бързо. Всъщност резултатите се чакаха още преди седмица. "В хода на своята работа комисията е установила превишаване на служебни правомощия от страна на четирима полицейски служители на отдел "Специализирани полицейски сили“ (ОСПС) и нарушаване на основни права на граждани при използване на физическа сила, превишаваща необходимите предели".


Съобщението също мълчи за това какви ще са наказанията на служителите, но става ясно, че уволнени няма да има. Нарушителите, освен това, остават анонимни. Казва се само, че "ще бъде наложено тежко дисциплинарно наказание на един ръководен служител от ОСПС. Със заповед на директора на СДВР ще бъдат наложени съответните наказания за младши изпълнителски състав от същия отдел".

Източник: Сега
Снимка: Веселин Боришев
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 28.07.2020 11:48

    Новият и старият министър от едно и също село ли са заедно ли са учили, че в манталитета им и в начина на действие няма никаква разлика.

  • 001 Anonimen 28.07.2020 11:44

    Работата на полицията е да бие пази властта Бокова.

RSS

Най-нови

НОИ

Отпускат над 13 милиона лева за увеличение на заплатите в НОИ

Над 13 милиона лева ще бъдат отпуснати за ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

риби

Вашата интуиция и съпричастност ще бъдат особено силни днес

Вашата интуиция и съпричастност ще бъдат особено