Свързани новини

27.07.2020 16:07

Новите социални мерки: Безсмислени и затрудняващи възстановяването

Видян 3795 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Премиерът Борисов обяви нов пакет икономически мерки за борба с кризата на стойност 2 млрд. лв. с голям акцент върху по-високи разходи за здравеопазване и социални харчове за пенсионери и безработни. Въпреки че сами по себе си тези социални мерки не са изключително мащабни, те сигнализират изключително погрешен подход на правителството към подбора на мерки, чрез които да се стимулира възстановяването на икономиката от кризата. Затова си струва да бъдат конкретно разкритикувани. Ако тези мерки бъдат последвани от още подобни такива, държавата не само ще прахоса пари, но и даже ще забави възстановяването от настоящата криза, пише Георги Вулджев от Екип.Бг.


1. 50 лв. добавка към пенсиите през следващите 3 месеца


Първият въпрос, който веднага трябва да изникне в съзнанието на всеки здравомислещ човек е – какъв е смисълът от това? Пенсионерите няма как да са пострадали от кризата, защото те получават фиксирани плащания от държавата, които не са зависими от икономическия цикъл. Доходите на пенсионерите няма как да паднат по време на криза, защото те по дефиниция не работят. Може единствено да паднат ако държавата реши. Държавата не е решила да сваля пенсиите, ерго, пенсионерите няма как да са загубили доход.


Защо тогава им се дава добавка? Каква точно е функцията на добавка, която се изплаща към група от населението, която няма как да е загубила доход поради кризата? Очевидно няма как тази мярка да има анти-кризисна функция. Може би някой би казал, че така ще се стимулира потреблението, което е важно за възстановяване от криза. Такава аргументация би била грешна по две причини. Първо, да, потреблението трябва да се възстанови, но това трябва да се направи по устойчив път. Ако „възстановяването“ в потреблението идва единствено по линия на държавен харч, възстановяване в частния сектор и съответно двигателя на икономиката няма.


Възстановяването на потреблението е последния пръстен във веригата. Първо трябва да се възстановят инвестициите, след това работните места и оттам вече – потреблението. Затова фокусът на държавата трябва да е върху мерки, които стимулират инвестициите. Това всъщност означава по-малко държавен харч (и съкращаване на данъците), а не повече. Освен това, добавката към пенсиите ще трае едва 3 месеца. Тоест, тази мярка не може да доведе до дългосрочен ръст в потреблението и да има какъвто и да е ефект върху икономическото възстановяване, просто поради нейната краткотрайност. Единственото обяснение е, че това е предизборна мярка, с която премирът Борисов се опитва да спечели на своя страна симпатиите на възрастното население непосредствено преди следващите избори.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 28.07.2020 01:28

    Борисо си мисли, че това са герберските му подкупни калинки!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

близнаци