Свързани новини

27.07.2020 09:20

МЗ раздаде респиратори за 10 млн. лв. само на свои

Видян 5320 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Със средства от Европейска програма региони в растеж министерство на здравеопазването е закупило 317 респиратора. Договор за доставка на апаратите е сключен с Китай с постановление на МС от 27 март, като първата поръчка е за 50бр. на цена 30хил. лв. за брой. С прехвърлянето на средства от европейски програми, правителството целеше да подсигури болниците, за да могат да приемат пациенти с Ковид, пише порталът Право и здраве.



Оказва се обаче, че всичките 317 респиратора са разпределени в лечебни заведения търговски дружества с държавно участие, каквито общинските болници не са и разбира се още по-малко частните болници. Това стана ясно от справка, която Право и здраве поиска по реда на закона за достъп до обществена информация.



На същата дата, 27 март, бившият здравен министър – Кирил Ананиев издаде заповед, с която определи и задължи кои болници ще приемат пациенти с коронавирус определи и по колко такива ще бъдат настанявани в тях. В приложението към заповедта, лечебните заведения, които ще приемат ковид пациенти за интензивно лечение не са само болниците с държавно участие, фигурират и общински и частни.



Тъй като болниците са търговски дружества, решението на министерството да подпомогне само държавните и то с европейски средства, е директна помощ от държавата към определени търговски дружества, което противоречи и на българското и на европейското законодателство. 
В началото на април общинските болници съобщиха, че изпитват затруднения с преструктурирането и апелираха към МЗ да бъдат подпомогнати със средства от ОП Региони в растеж и Развитие на човешки ресурси тъй като изпитват недостиг и а персонал и на апаратура. В 79 общински лечебни заведения са обособени 233 легла за интензивно лечение и наблюдение на пациенти с COVID-1 съгласно заповед на министъра на здравеопазването. Нито една от тези 79 болници не е получила респиратори от здравното министерство.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 28.07.2020 01:44

    Това да не са дефектните респиратори, за които ЕК предупреди?! Този слугинажен номенклатурчик трябва да бъде разследван за безобразията в МЗ и източване на здравната каса

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

водолей

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден план днес

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден