Свързани новини

24.07.2020 19:00

Депутатите пак обещаха всичко на длъжниците с абсолютната давност, но какво ще им дадат?

Видян 15862 пъти | Коментари 5
Гласували 6 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Автор: Марин Киров


През изминалата седмица депутатите приеха по техните думи „бързо и ефективно решение“ за справяне с фигурата на вечния длъжник . Става дума за въвеждането на абсолютна давност за дълговете на физически лица – с изтичането на десетгодишна давност се прекратяват всички вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването й, освен в случаите, когато задължението е отсрочено или разсрочено.

Някак е странно, че народните избраници всеки път преди избори се лъкатушат и надпреварват кой да спаси длъжниците и предлагат ту абсолютна давност, ту въвеждане на личен фалит – които може да се каже, че се изключват взаимно като способи.

Много по-удачно би било да се дебатира процедура по личен фалит и да се въведат гаранции за защита от свръхзадълженост, с които да се постигне  баланс и облекчения в отношенията кредитор-длъжник. Основа на такъв закон трябва да бъдат няколко принципа: да са ясни субектите, които имат право да инициират производството (длъжникът, синдикът, кредиторът/ите); задълженията, които са изключени от обхвата на производството за обявяване на физическо лице във фалит; предпоставките за откриване на производството (например съставяне на погасителен план за изплащане на задълженията);компетентния съд, пред който се развива производството;сроковете за постановяване на актовете по производството; срока, за който се обявява, че лицето е във фалит; срока, в който да се съблюдава добросъвестността на длъжника преди производството да приключи с окончателен съдебен акт за освобождаване от задължение.

Зад сложните процедури по личния фалит всъщност се крие законов ред, по който да стане освобождаването от дълга (цялостно или частично) и по който да се удовлетворят кредиторите, той обследва добросъвестност на длъжника и дава втори шанс на хора, които действително не са се укривали, имали са пълно желаниеи добросъвестно поведение по изплащане на дълга, но са в затруднено положение. Когато има такъв ред и той се спазва, ефектът ще се прояви в няколко посоки – ще се ограничи произволът с права и измамите, ще има превенция и дисциплина и за кредитора и за длъжника.   https://19min.bg/news/8/109940.html?page=1Такъв подход изисква много повече работа и експертиза от страна на депутатите, но и гаранциите за защита на интересите на добросъвестните длъжници са по-големи.

Проблематично е, че се търсят бързи решения, вместо една устойчива процедура за защита от свръхзадълженост на физическите лица, каквато би дал закон за личния фалит. Защото бързите решения или са плод на политическа заигравка и амбиция или ще доведат до много проблеми след това. Много по-лесно е да се обещае нещо на всички обаче, отколкото да се въведе ред и баланс чрез поощрение само на добросъвестните длъжници.

Всъщност проектът на народните представители от управляващото мнозинство е отречен напълно от  Министерство на правосъдието, което от една страна и в голяма степен показва каква е била целта на внасянето – положителен рейтинг, а от друга може да е знак за разрив между депутатите и изпълнителната власт – където би трябвало да се задава тон в сектор правосъдие. Според министерството проектът не отговаря на изискванията на Закона за нормативните актова за необходимост, обоснованост и предвидимост. И въобще кой вярва че нещо, което е отречено от министерството, респективно от изпълнителната власт ще бъде прието от народното събрание в реалността, в която се намираме. И как нещо, което не отговаря на изискванията за писане и приемане на закони, се дебатира и придвижва в комисия и в пленарна зала?

Доводите, с които не се подкрепя законопроекта и които често са изтъквани не само от експерти в правосъдното ведомство, но и от бизнеса и представители на академичната общност са в няколко посоки:

Давността е институт, който по замисъл е санкция за пасивното поведение на кредитора. При абсолютната давност обаче, макар и кредиторът да е положил всички усилия – за доброволно уреждане на спора, за съдебно решаване на делото, за събиране по принудителен път, ако са изминали 10 години, то той ще понесе всички неблагоприятни последици. Защото това предложение не е съобразено с продължителността на делата в България. И още нещо –


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 bamki 25.07.2020 09:29

    Кой кредитен милионер ще спасят с тая поредна лъжа абсолютната давност?

  • 004 Тодоров 25.07.2020 07:50

    Как така ще се опрощават всички дългове на всички? Що за законодателен подход, такава 10 годишна давност няма абсолютно никъде по света. Трябва да се дава защита само на добросъвестни длъжници който наистина са изпаднали в затруднение а не на всички. Като има проблеми с чси и колектори да се решават с техните си закони.

  • 003 Iliq 24.07.2020 21:45

    МУТРИ ВЪН! ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА!

  • 002 Лазаров 24.07.2020 21:32

    Няма да въведат фалит като в Русия или Америка защото не им пука за хората и ги мързи, те си гледат само далаверите и евтиния пиар.

  • 001 Petko Stanev 24.07.2020 21:31

    Никъде в Европа няма 10 годишна абсолютна давност която да стимулира недобросъвестните длъжници да се крият и да не плащат. А и някой умник сети ли се банките какви кредити ще започнат да предлагат и как ще се събират набързо и със сила, за да не изтече давността?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

телец