Свързани новини

24.07.2020 13:17

Кьовеши: Целта ми е европейската прокуратура да е готова до края на годината

Видян 2747 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


В специално интервю за „Хоризонт“ главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши заяви, че е възможно да бъдат преразглеждани вече затворени дела по случаи със злоупотреба с европейски средства.


Кьовеши уточни, че европейската прокуратура ще може да бъде сезирана от граждани, частни фирми и институции и подчертава, че нейна цел остава прокуратурата да заработи до края на тази година.


 


Госпожо Кьовеши, да започнем с основния въпрос - може ли да очакваме европейската прокуратура наистина да заработи през ноември, както беше предвидено?


Когато говорим за старт на европейската прокуратура, трябва да имаме предвид три основни проблема. Първият е свързан с назначаването на европейските прокурори. Те ще съставляват колегиума на европейската прокуратура, който пък трябва да приеме ключови документи като вътрешни процедурни правила и да взема ключови решения като, например, за политиката на европейската прокуратура. Така че без колегиума не можем да започнем. Европейските прокурори трябваше да бъдат назначени през декември миналата година, но Малта не предложи достатъчно избираеми кандидати. Решение обаче бе намерено при германското председателство и се надявам, че те ще бъдат назначени скоро. Вторият въпрос се отнася до европейските делегирани прокурори. Те ще работят върху по случаите в участващите в прокуратурата страни членки и е ясно, че не можем да започнем без тях. Страните членки трябва да предложат кандидати, които колегиумът да назначи. Надявам се да приключим споразуменията с всяка страна членка за броя на европейските делегирани прокурори през юли, така че те да могат да изберат подходящия брой кандидати възможно най-бързо. В този смисъл разбирам, че участващите страни членки са на различно ниво на подготовка, но моята цел остава европейската прокуратура да е готова до края на тази година. Третият въпрос, разбира се, е свързан с бюджета, защото без необходимите парични и човешки ресурси не можем да започнем, а все още сме в процес на преговори.


Дали предвидените средства в европейския бюджет за следващите 7 години ще бъдат достатъчни за тази цел?


Когато говорим за бюджета на европейската прокуратура, първоначално бе предвидено да ни бъдат отпуснати 13.2 млн. евро за 2021-ва година. След това информирах Комисията и Европейския парламент, че този бюджет очевидно е занижен. Тогава Комисията се съгласи да предложи 37.7 млн. евро. Представете си, че са ви подготвили дълго и трудно пътуване на мисия от огромно значение, дали са ви ключовете от колата и изведнъж откривате, че тя няма двигател и колела. Вие посочвате този проблем и ви осигуряват мотор и три колела. Изглежда страхотно, можете да кажете че вашият потенциал за мобилност е утроен. Но това означава ли, че можете да изпълните мисията си? Използвам този пример, за да покажа, че имаме нужда от още подобрения за 2021-ва година и по-нататък. Освен това все още ни липсва персонал в централния офис, което смятам за нещо основно. Така че за да осигури истинска добавена стойност в сложните трансгранични разследвания, европейската прокуратура ще се нуждае от свой аналитичен капацитет. Затова в момента преговаряме, за да извоюваме по-голям персонал на централно ниво тук, в Люксембург.


Преди повече от месец главният прокурор Иван Гешев съобщи, че е провел разговор с вас за разширяване на компетентността на европейската прокуратура. Ще кажете ли повече?


Мога да потвърдя, че проведох разговор онлайн с главния прокурор на България. Разговаряхме за старта на европейската прокуратура и свързаните с това проблеми, по-точно европейските делегирани прокурори. Но в този момент всичко е конфиденциално и не мога да оповестя никакви подробности. Надявам се накрая да постигнем споразумение, след като приключим консултациите с всички страни членки.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

830 евро става минималната заплата в Гърция

830 евро става минималната заплата в Гърция

Минималната заплата в Гърция от 1 април ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

телец

Денят обещава стабилност и продуктивност

Денят обещава стабилност и продуктивност, ако