Свързани новини

24.07.2020 09:50

The Economist: Скандал с морска вила предизвика огромни протести в България

Видян 2382 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 7 юли малка моторна лодка акостира до вила близо до черноморския курортен град Бургас. На борда (и на живо) е Христо Иванов, бивш министър на правосъдието, който ръководи "Да България", антикорупционна партия. Той иска да покаже, че основният жител на вилата - Ахмед Доган, основател на партия, представляваща турското малцинство в страната, незаконно третира плажа като свой собствен. (В България крайбрежните плажове са публична собственост.) Г-н Иванов постави българско знаме, в ужас на няколко мускулести мъже в слънчеви очила, които, непоколебими го тласнаха във водата, пише The Economist.

Няколко седмици наред правителството на България рискува да бъде свалено. Г-н Доган се разглежда като съюзник на премиера Бойко Борисов, бивш бодигард, който доминира на политическата сцена с микс от популизъм и покровителство. Но множество скандали доведоха до ежедневни протести в София от от хиляди демонстранти. На 23 юли Борисов обяви, че уволнява четирима свои министри, надявайки се да откаже исканията за оставката му.

Неприятностите на правителството започнаха през юни, когато анонимен източник започна да пуска записи на човек, който звучи като г-н Борисов, който се подиграва с чиновници от ЕС и се хвали, че тормози местния бизнес. На следващата седмица се появиха снимки на мъж, наподобяващ премиера, който спи на легло, с пистолет на нощното шкафче и отворено чекмедже, пълно с банкноти от 500 евро и златни кюлчета. Г-н Борисов заяви, че записите и снимките са били манипулирани, но призна, че това е неговата спалня.

След това дойде посещението на г-н Иванов на плажа на господин Доган, което доведе до въпроси за мистериозните мъже, които го блъснаха. На 8 юли Румен Радев, президентът на България, номиниран от опозиционните социалисти, разкри, че са служители на държавната агенция, която защитава висшите държавни служители. Той осигуряваше сигурност на г-н Доган и на друг член на неговата партия: Делян Пеевски, медиен олигарх.
Не беше ясно защо те са задължили данъкоплатците да плащат за охранители на плажа и г-н Радев поиска защитата да бъде премахната.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху