Свързани новини

23.07.2020 15:27

ЕК: В България има висока опасност за политическата независимост на медиите

Видян 990 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Европейската комисия представи днес няколко доклада от външни академични автори за състоянието на медиите в ЕС и държавите, които очакват да се присъединят към Общността.


Документите разглеждат и положението на средствата за масова информация в България за 2018-2019 година.


За нашата страна се посочва, че е сред няколкото държави от ЕС (заедно с Хърватия, Кипър, Унгария, Италия, Полша, Румъния, Словения, Испания, както и Албания), където съществува умерена опасност за свободата на изразяване и правото на търсене, получаване и съобщаване на информация. Сходни са данните по отношение на защитата на журналистиката.


Документите продължават да разглеждат убийството на Виктория Маринова в Русе като извършено заради нейната работа и с отчитане на това, че последното й предаване е било насочено към разследване на злоупотреби с европейски средства.


България е сред 13-те държави, в които се наблюдава значителна заплаха за медийното разнообразие, както и сред 14-те, в които съществува голяма опасност от намеса на бизнеса и собствениците в редакционното съдържание. Според данните у нас се отчита висока опасност за политическата независимост на медиите. В нашата страна се наблюдава също висока заплаха от липса на достъп до медиите на малцинствени обществени групи.


Нашата страна е сред 18-те държави, където има умерена заплаха за правото на информация. Уточнява се, че у нас, както и в повечето от проверените държави, съществува необходимото законодателство за осигуряване на свобода на изразяване, но приложението му не е задоволително.


България е сред държавите, където съществува висока опасност за изобличителите - онези, които подават сигнали за нередности, както и за физическата неприкосновеност на журналистите.


Според докладите нашата страна е сред изложените на най-висока опасност, свързана с разпределението на държавните средства за реклама. България, Румъния и Турция са единствените три държави в групата на изследваните страни от ЕС и кандидати за присъединяване, където независимостта на ръководителите на държавните медии е най-несигурна.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Немската икономика

Мрачна прогноза за немската икономика

Група от водещи немски икономически ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови