30.09.2008 15:04

В Шумен и с. Гарван представят резултатите от кампания на Еврофутбол

Видян 2308 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Заключителни събития по кампанията на «Еврофутбол» «Живо наследство» ще се проведат в Шумен и добруджанското село Гарван. На тях ще бъдат представени резултатите от няколкомесечните усилия на местни ентусиасти да възродят забравени обичаи и традиции.
На 01.10.2008 г. от 18:00 ч. в къщата-музей «Добри Войников» в Шумен ще се проведе «Вечерно соаре». На него ще бъдат изпълнени стари градски песни в нов аранжимент по издирени ноти от миналото. За първи път пред местното население и гостите на града ще бъде показан и филма, създаден специално за инициативата, който носи заглавието «Градската песен». Негов продуцент е «Еврофутбол», изпълнителен продуцент е Фондация «Работилница за граждански инициативи» (ФРГИ), а режисьор е Иван Иванов. Новите аранжименти на редица популярни и неизвестни за широката публика стари градски песни са направени от «Колегиум Арсмузика» - Шумен. Инициаторите предварително са издирили ноти в градските и личните архиви на изпълнители, свързани с музикалната история на града. Тази музика става популярна в Шумен в далечната 1854 г. Светският привкус донасят емигрантите, дошли от Австро-унгарската империя и чрез тях музиката масово навлиза в салоните. Свири се пред отбрана публика и е известна като “музика за буржоата” чак до 9 септември 1944 г. Благодарение на кампанията “Живо наследство” днес се продължава една иначе прекъсната културна традиция. Ден след събитието в Шумен силистренското село Гарван ще стане домакин на официално представяне на сборник с рецепти «Хлябът на баба» и на филма «Мелницата и хлябът». Филмът е създаден от «Еврофутбол» за допълнително популяризиране на местните традиции. Събитието е на 02.10.2008 г. от 19:30 ч. в Добруджанската къща.
С подкрепата на букмейкърската къща и на ФРГИ представителите на читалище "Димитър Ив. Полянов" в Гарван проучиха и записаха местните обреди при изработването на хляба. В рамките на проекта бе реставриран и двигателят на старата мелница в селото. В края на юни беше възроден големия местен празник на хляба. Проектът за съхраняване на традициите на обредните хлябове в село Гарван, както и този в Шумен, са два от 15-те инициативи, избрани с конкурс, в кампанията "Живо наследство", част от мащабния социален проект "Печелиш и Помагаш" на «Еврофутбол». За втора поредна година компанията финансира проекти, които възстановяват и съхраняват фолклорното и културно богатство на България. Обединяват се и се възраждат традициите на нашите предци и историческото богатство на България, голяма част от които са уникални. Благодарение на усилията на местните жители тези традиции и историческата памет днес оживяват за широката публика. /БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.