Свързани новини

21.07.2020 16:29

Съдът: Информацията, която си разменят Пламен Бобоков и Узунов не е секретна, а e общодостъпна

Видян 3458 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Специализираният наказателен съд намали паричната гаранция на обвиняемия собственик на холдинга "Монбат" Пламен Бобоков от 1 млн. лв. на 10 хил. лв., съобщава Дневник.


Освен намаляването на размера на гаранцията съдът посочва, че информацията, разменена между Бобоков и секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов, на която се крепи обвинението, не е секретна, а от публични източници. И освен това не са настъпили вредни последици от споделянето й, каквито трябва да са налице за обвинението по чл. 282 от НК.


Това е видно от определението на съда, с което "Дневник" разполага.


Пламен Бобоков се превърна в най-арестувания за кратък период обвиняем и с най-високата парична гаранция, налагана му при това два пъти. Първата парична гаранция от 1 млн. лв. му бе наложена и платена с първото обвинение - за промишлените отпадъци, по което е обвиняем и задържан под стража братът Атанас Бобоков и още четирима души.


Втори път му бе наложена парична гаранция в същия размер при повдигането обвинение по новото дело след влизането на прокуратурата с въоръженото "Бюро за защита" на главния прокурор в президентството на 9 юли - за сговор с президентския секретар Узунов "за извършване на престъпления". Именно тази втора гаранция Пламен Бобоков обжалва и съдът я намалява на 10 хил. лв.


Второто дело, с обвинения както срещу Бобоков, така и срещу Узунов - за сговор с президентския секретар за извършване на престъпления, беше широко представено на публиката от прокуратурата с разпространените чатове между двамата.


По обвинението за сговор (по чл. 321 от НК) съдът намира, че желанието на Бобоков да разполага с предварителна информация би могло да подкрепя тезата на прокуратурата, но "на пръв поглед". И с уточнението, че "предвид етапа на досъдебното производство


тепърва предстои събирането на допълнителни доказателства,


които от своя страна биха могли да потвърдят или разколебаят обвинителната теза". Но допълнителната конкретика и анализ на събраните до момента доказателства е правомощие на съда, който ще гледа делото по същество, в случай че обвиняемият бъде предаден на съд, уточнява съдът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

телец