Свързани новини

21.07.2020 11:07

Как евродепутатка раздава европари на ДПС-родата си с благословията на министър Танева

Видян 7616 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

         Скандален документ подписан от бившата шефка в ДФЗ Атидж е Вели разкрива как се раздават европейските фондове на роднини и свързани лица, разкри Биволь. Става дума за проект  на свекървата на нейната сестра. Атидже Алиева-Вели като разпределител на еврофондовете подписва документите за проекта. Това е очевиден конфликт на интереси, който обаче не е деклариран.


Дългогодишната зам.-директорка на ДФЗ Атидже Алиева е от село Борино, също като лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. Тя има сестра Шасине, която също като нея е омъжена за член на фамилията Вели – Джамал. Неговата майка е Джемиле Вели с фирмата “Джемиле Вели” ЕТ. Фирмата е създадена през 2012 г. очевидно с единствената цел да кандидатства за субсидия, която не може да бъде дадена на физическо лице.


През 2014 г. е сключен договор за субсидия от 25 596 лв. Уведомителното писмо до Джемиле Вели е подписано от Атидже Вели в качеството ѝ на зам. изпълнителен директор на ДФЗ.


Сумата не е голяма, но случаят илюстрира системните нарушения в ДФЗ и контролът на ДПС върху евросредствата за земеделие.


Повелителката на къщите за тъщите


Атидже Вели е директорът, подписвал и одобрявал скандалните проекти за къщи за гости на политици, кметове и техни близки. Най-фрапантното раздаване на европари отново е в Борино, където Биволъ разкри пет проекта за къщи за гости на роднини на Мустафа Карадайъ.


Фактически, фирмите свързани роднински с Мустафа Карадайъ държат половината къщи за гости в община Борино, финансирани с европейски пари. Отделно от това  майката на Карадайъ стопанисва семеен хотел в Борино, построен по програмата САПАРД.


Схема на връзките за къщите за гости на роднини на Карадайъ в Борино


След проверките от ДФЗ и прокуратурата се оказа, че роднините на Карадайъ няма да връщат субсидията на ДФЗ – това става ясно от списък със санцкионирани проекти публикуван от ДФЗ след журналистическо запитване на Биволъ.


ДФЗ удобно е ограничило обхвата на проверките си само до къщите, за които не е изтекъл петгодишния мониторингов период след сключването на договора. Това противоречи на нареждането на премиера Борисов от 30.04.2019. Тогава на правителственото заседание той разпореди на Румен Порожанов да се проверят всички къщи за гости и ако има виновни да се дават на прокуратурата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 22.07.2020 18:33

    Не било запазване на етническия мир, а кражби 30 г по всички фронтове и направления. Престъпна и мафиотска структура!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне