Свързани новини

20.07.2020 11:47

Оставка, съд и градеж на чиста и свята република: Нинова

Видян 2175 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нека си отвоюваме държавата от мафията


Оставка, съд и градеж на чиста и свята република


Уважаеми българи,


Днес хиляди сме по улиците и площадите на Бълария с искане за справедливост, върховенство на закона и правова държава.


Повод стана нахлуването на тежковъоръжени представители на органите на реда в президентската институция. Това беше погазване на върховенството на закона и Конституцията. Но причините за народния гняв са много по-дълбоки. И те се коренят в нетърпимостта към корупционното управление на Бойко Борисов и изградения от него едноличен олигархично-мафиотски модел на властта.


Преди три години, през 2017 г., ние, от „БСП за България“, внесохме първия вот на недоверие. Беше за корупция. Ето какво написахме в мотивите тогава: „По изследване на Евробарометър за 2017 г. се отчита, че 83% от българите смятат, че корупцията е широкоразпространен проблем в страната. Срастването на власт и корупция е основният проблем на обществото ни“. Тогава управляващите отхвърлиха вота на недоверие със следния аргумент: „Корупция няма. Има усещане за нея, но то не е вярно.“


Какво се промени за тези три години? Увеличиха се корупционните скандали. Те обхващаха все нови и нови сфери на обществения живот и ставаха все по-драстични, а вие, управляващите, все повече демонстрирахте самодоволно усещане за безнаказаност. Огромните корупционни скандали за три години, които преброихме, са над 25. Почти всеки месец. държавата се тресеше от един такъв: „Кумгейт“, „Суджукгейт“, „Оградагейт“, „Апартаментгейт“, „Паспортгейт“, „ЧЕЗгейт“, „НДКгейт“, „Боклукгейт“, „Барселонагейт“, „Алепугейт“, „НАПгейт“, „Чекмеджегейт“, „Митницигейт“ и още, и още. Но това са следствията, видимите резултати от дългата ръка на мафията в управлението на Борисов.


Ние не можем да се задоволим със статистика на престъпленията на това правителство. Ние искаме да отстраним причините, да разградим модела- мрежата, оплетена от паралелната държава и задушила истинската. Тя, паралелната, е стъпила на шест крака и те са:


Първо, корупцията е заложена в законите умишлено. Внасят се лобистки и в тях се защитават частни интереси – Закон за концесиите, Закон за водите, Закон за енергетиката, Закон за приватизацията и следприватизационен контрол и много други. Правителството на Борисов напълно подмени законодателния ред и основата на нашата държавност – парламентаризма. Вместо закони, приети след обществено обсъждане и оценка за въздействието, и вместо внесени от Министерски съвет - полулегални поправки между първо и второ четене, в последния момент, внесени от отделни депутати от мнозинството, изпълнители на нечия воля.


Знаете ли, уважаеми управляващи и депутати, за четири години, Министерски съвет е внесъл 217 законопроекта, а вие, депутатите на ГЕРБ и ОП, между първо и второ четене или в преходни и заключителни разпоредби – 277. Това е напълно порочна практика, която променя същността на законодателния процес. Това е практика, която допуска лобистките интереси да влизат през задната врата на парламентаризма. Законодателството е хаотично и служи само за показност – за уж взети мерки за борба с корупцията.


От 2017 г. досега, управляващите са внесли 12 законопроекта, касаещи борбата с корупцията. 12 за 3 години. Всеки един от тях – противоречащ на другия. Като започнете от НК и НПК и завършите със Закона за трюфелите, в който също има антикорупционни текстове. За да демонстрират показност и да замажат очите на хората, да покажат, че се борят с корупцията, която сами залагат в законите, управляващите усърдно отчитат работа по: Национална стратегия за превенция и противодействие на корупцията, Интегрирана стратегия за превенция на корупцията, Актуализирана стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, Стратегически насоки за превенция и противодействие на корупцията, Национален план за противодействие на корупцията и колкото още искате документи. Бюрокрация вместо действие и резултати.


Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

дева

Днес ще имате повече служебни задължения от обикновено

Днес ще имате повече служебни задължения от