Свързани новини

17.07.2020 17:17

Гръцкият премиер настоява за европейски санкции срещу Турция

Видян 1740 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис призова лидерите на Европейския съюз в петък да заемат "ясна" позиция и да въведат "строги санкции" срещу Турция в отговор на нарастващата агресия на Анкара срещу Гърция и Кипър, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, предаде Фокус.

Според източник от гръцкото правителство, Мицотакис e призовал за мерки за сдържане на Анкара по време на продължаващата среща на върха на ЕС в Брюксел, свикана за договаряне на параметрите на фонда за възстановяване след коронавируса.

Като е посочил „турските нарушения“ в Източното Средиземноморие в кратко обръщение към лидерите на ЕС, гръцкият премиер е подчертал, че на Турция не може да бъде позволено да нарушава суверенните права на двете държави-членки, без да срещне силна ответна реакция от Съюза.

Мицотакис също се е позовал на „провокативното решение на турското правителство“ да превърне обекта на Световното културно наследство на ЮНЕСКО Света София в джамия, като е заявил, че това демонстрира незачитането от страна на Анкара на международните споразумения, понятието за взаимно уважение и междуконфесионалния диалог.

Той също така е поискал отношенията между ЕС и Турция да бъдат обсъждани по-задълбочено на следващото заседание на Европейския съвет, заяви правителственият източник, цитиран от гръцката агенция ANA-MPA.

Кипърският президент Никос Анастасиадес също коментира отношенията между ЕС и Турция с публикация в „Туитър“ в петък.

„Всеки път, когато Турция нарушава международното право и подкопава жизнените интереси на ЕС и неговите държави-членки, Съюзът трябва да реагира колективно и решително в конкретните условия“, пише той.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

рак