Свързани новини

17.07.2020 14:29

Отменят търговете за “студения резерв“, средствата отиват за ТЕЦ Марица Изток-2 с 1,57 млрд.лв. задължения

Видян 3010 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Търговете за доставка на електроенергия, необходима за "студения резерв" на страната ще бъдат отменени, а средствата ще бъдат давани на затънала в 1,57 млрд.лв. дългове държавна ТЕЦ Марица Изток-2, в която с решение от началото на месеца отидоха още 100 млн. лв.


Припомняме, че с окончателно решение на Административен съд София-град от 20.08.2019 г. Антикорупционният Фонд осъди министъра на енергетиката да предостави достъп до обществена информация, свързана с отказа на ТЕЦ Марица Изток 2 от договора за „студен резерв“ през пролетта на 2018 г., което отвори пътя на ТЕЦ Варна, Доган, към многомилионните търгове за студен резерв.


В понеделник управляващите ще внесат законодателни промени в закона за енергетиката, с които ще се въведе този механизъм. Министър Петкова обясни, предаде БНР:


“Основният смисъл на този резерв и на този механизъм е за капацитет. Неговата основна цел е именно това да се гарантира сигурността на системата, и тъй като никой не може да подлага под риск сигурността на системата. С тази промяна в закона ще се предвиди механизъм, който да даде възможност на министъра на енергетиката да упражни свои правомощия и да гарантира сигурността на системата, възлагайки за този преходен период до въвеждането на механизма за капацитет на този, който ще осигури нейната сигурност".


Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов поясни, че мярката е временна и ще работи до средата на 2021-ва година, когато изцяло ще бъде либерализиран енергийния пазар:


“Това е решение на коалиционния съвет между ОП и ГЕРБ, изцяло казвам, това е политическо решение, иначе щяхме да го направим като механизъм по-късно. И понеже, за да няма спекулации, защото обяснихме пак, че ние досега не раздаваме нещо, има си търг, даже  не по закон а обществени поръчки, това е търг, на който всеки дава цена, а няма някакви специфични условия, които те да важат или скришно да им даваме нещо."


По-рано днес лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че управляващите са решили да намалят значително парите за студения резерв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

телец