Свързани новини

17.07.2020 14:04

Управляващите орязват парите за студения резерв

Видян 1634 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Управляващата коалиция е решила да ореже студения резерв, за да се плаща по-малко за него, включително и на притежавания от Ахмед Доган ТЕЦ-Варна. Идеята е била обсъждана на коалиционното съвещание вчера. Всичко това се разбра от думи на Валери Симеонов пред Нова телевизия, предаде Сега.


"Вчера си дадохме сметка, че в няколко случая работата на правителството се обвързва едва ли не със слугинаж към Доган. В тази връзка взехме решение тотално да се промени схемата на студения резерв в енергетиката. Това са суми, които държавата плаща, за да може някоя енергийна мощност да поддържа своята готовност за включване при авариен случай. Има упреци, че ТЕЦ "Варна" на Доган получава пари от студения резерв. През 2018 г. тя действително получи студен резерв, който преди това беше определен за ТЕЦ-Марица Изток. Около 50-60 милиона за една година отидоха в ТЕЦ-Варна. Това беше голяма грешка, не успях да стигна до причината. Явно оттам са тръгнали съмненията", заяви Симеонов. „Студеният резерв ще бъде намален около 10 пъти. По този начин ще бъдат намалени и сумите, които отиват към ТЕЦ-Варна", каза Валери Симеонов пред Нова тв, предаде Сега.

По думите му държавата има сериозни съмнения, че се злоупотребява със средствата, които плаща за поддръжката на резерва, предаде.


 Припомняме, че с окончателно решение на Административен съд София-град от 20.08.2019 г. Антикорупционният Фонд осъди министъра на енергетиката да предостави достъп до обществена информация, свързана с отказа на ТЕЦ Марица Изток 2 от договора за „студен резерв“ през пролетта на 2018 г., което отвори пътя на ТЕЦ Варна към многомилионните търгове за студен резерв.


Студеният резерв ще бъде силно ограничен със заповед на енергийния министър. Това са се разбрали коалиционните партньори още вчера. По думите на Валери Симеонов, заповедта е въпрос на дни, а ако се наложи ще има и законодателни промени, предаде БНР.

"Получават се едни милиони от държавата, срещу които съответните енергопроизводители, съответните централи почти нищо не правят и не могат да осигурят аварийно включване на допълнителни мощности за съжаление. Какъв е смисълът на студения резерв?"

След вота на недоверие лидерът на НФСБ ще постави въпроса и за незаконните строежи на парк "Росенец".

"И за удълбочаването на водния канал от Черно море през Варненското и Белославското езеро до пристанището на ТЕЦ "Варна", тъй като има много сериозни подозрения и съмнения не само на варненската, а на цялата общественост, че това се прави, за да може пристанището на Доган да игнорира държавното пристанище - Варна".

Вчера властта е решила и да обръща малко по-сериозно внимание на всички приказки за обвързаност на МС с ДПС.

"Досега никой не е обръщал сериозно внимание, но сега вече ще работим малко и по посока на осветляване на съмненията на обществото за такива връзки - с обектите на Доган и на Пеевски", каза Валери Симеонов.



Идеята за орязване студения резерв влиза в челен сблъсък с курса на увеличаването му, който енергийният министър Теменужка Петкова преди две години "обоснова" с изисквания от ЕС. Това припомни Владислав Панев на страницата си във фейсбук:

"Преди 2 години Теменужка ПеИзображението може да съдържа: 1 човек, близък планткова увеличи студения резерв от 500 на 650 мегавата с аргумента, че европейските правила изисквали той да е поне 1040 мегавата, колкото е най-голямата ни мощност. Така нови 15 млн. годишно полетяха към джобовете на Доган и свързаните с Ковачки ТЕЦ. Даже повече, защото държавният  ТЕЦ Марица Изток 2 беше изтикан от баницата.

Сега обясняват, че резервът ще падне с 90 процента. Как ще стане, ако европейските правила изискват ново увеличение (според Петкова)? Или тя е излъгала в полза на господарите си? И такива европравила няма. Или Валери Симеонов лъже сега? Май няма друг вариант", коментира Панев. 



 
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион