Свързани новини

17.07.2020 16:37

НС прие предложението на ВМРО за бърз съдебен контрол при отнемане на дете, на първо четене

Видян 3093 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С промените се премахва ролята на НПО при извеждането на деца от семейството, въвежда се бърз съдебен контрол при отнемане на дете, а не просто административно решение. НПО-тaта няма да бъдат на „входа“ и „изхода“ на социалните услуги. Това са част от предложените от ВМРО и приети на първо четене от парламента днес изменения, които бяха направени в Закона за социалните услуги. Текстовете бяха изработени и вкарани от съпредседателя на ПГ „Обединени патриоти“ и зам.-председател на ВМРО Искрен Веселинов и депутата от ВМРО и член на социалната комисия в НС Александър Сиди преди месец.

От трибуната депутатите от ВМРО отстояха основните принципи, за които Организацията се бори години наред, а именно запазване на смисъла на семейството като основна единица на обществото, запазване на традицонните за българското общество ценности, пълна закрила на детето от страна на държавата, както и ограничаване намесата на неправителствените организации в обществения живот на страната. Не на това мнение очаквано се оказаха депутатите от ДПС, според които ЗСУ в първоначалния си вид е напълно приемлив. В общия хор на противницете на промените, които ние вкарахаме се включиха и депутатите от БСП, въпреки липсата на аргументи.
Припомняме, че благодарение на Патриотите, влизането в сила на спорния ЗСУ беше отложено за 01.07.2020 г. Причината за отлагането бяха многохилядните протести на различни организации. Мотивите на протестиращите ни дадоха повод да обърнем внимание, че при породен силен граждански антагонизъм определено трябва да бъде насочено специално внимание към текстовете, които предизвикват притесненията в обществото.


По съвместна инициатива с Министерство на труда и социалната политика (МТСП) бяха предвидени кръгли маси и обществено обсъждане на всички предложения от страна на неправителствения сектор и на парламентарно представените политически партии. Тези събития обаче не се състояха поради извънредното положение, което беше наложено от световната пандемия от COVID-19. Ето защо дълго чаканите консенсусни решения не се случиха, но за сметка на това нашите експерти направиха работещи предложения, които могат да бъдат в полза на всички страни, които имаха притеснения по влизането в сила на закона.

 

Междувременно по инициатива на Искрен Веселинов и Александър Сиди, във връзка с фрагментираното законодателство в социалната сфера, беше извикана и изслушана от Народното събрание социалният министър Деница Сачева. Отново по инициатива на депутатите от ВМРО парламентът прие решение, с което НС ангажира МТСП с конкретни срокове за анализ на законодателството и неговата кодификация. НС прие, че е нужно да се изработи Кодекс за социална подкрепа, с който да се сложи и край на социалния паразитизъм.

 


Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Венко Сабрутев

ППДБ иска комисия за пътната карта и Турски поток

ПП-ДБ са внесли проект на решение за ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на вашите хоризонти

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на