Свързани новини

23.04.2009 09:40

Първанов: Путин не идва в София заради различията в енергийната сфера

Видян 1815 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Участието на г-н Путин беше неколкократно потвърждавано. Отказът има своето обяснение в разминаването ни по принципни въпроси по пакета от проектоспоразумения в енергийната сфера", заявява българският президент Георги Първанов в интервю за "24 часа", коментирайки отказа на руския премиер да участва в енергийната среща на върха в София, започваща на 24 април.


"Вероятно и нашият преговорен екип е допуснал забавяне в разговорите, но основното е, че ние държим на договореностите от 18 януари 2008 г.", добавя Първанов. Българският президент посочи, че "и в София преди 14 месеца, и в Москва в началото на тази година" винаги е държал на позицията, че газопроводът "Южен поток" трябва да е отделна тръба. "Сегашната мрежа е българска собственост, при новия газопровод собствеността ще е 50:50. Срещу тази българска позиция не е имало възражения на политическо ниво. Това е нашата база и в по-нататъшните преговори", подчертава той. На въпрос на "24 часа", дали е верен слуха, че се готвим да продадем на руската страна нашите тръби, а така да продадем и националния интерес, президентът Първанов отсича: "Няма да има продажба на Русия на тръбите от сегашната ни мрежа". Той също така смята, че на едва ли на премиера Сергей Станишев ще му стогни времето да се договори с руските партньори в Москва за "Южен поток". "Пропуснахме много време и в предишните седмици и сега ще е трудно за премиера Станишев в рамките на кратката визита в Москва да стигне с домакините му до взаимно приемливо решение", каза Първанов. Попитан защо е потърсил за за себе си роля в световната енергийна игра - защото у нас липсва ключов играч, или защото газовата криза, която "изстуди" България, показа колко е важен този проблем, държавният глава отговаря: "България започна да губи своята роля като стратегически енергиен център, като играч номер едно в региона, след като затворихме малките реактори на АЕЦ. Видя се, че се стесняват възможностите за снабдяване с природен газ, и това наложи да се действа много решително, защото в енергийната сфера нещата се подготвят на експертно ниво, но често пъти решенията зависят и от добрите отношения между лидерите. Затова твърдя, че за тези две години беше постигнато много в отношенията с ключови играчи". Информацията е цитирана от БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще