Свързани новини

15.07.2020 13:12

Европейският парламент обсъжда върховенството на закона в България

Видян 2008 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По настояване на Елена Йончева, евродепутат от Групата на Социалистите и Демократите, Европейският парламент ще проведе дискусия относно състоянието на върховенството на закона в България . Дискусията ще се проведе в рамките на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Също така Йончева, заедно с евродепутати от други държави подготвя писмо до Шарл Мишел, председател на Европейския съвет. В писмото изрично се споменава и България. Йончева настоява за ясни гаранции, че България ще се ангажира по-тясно с проблема с върховенството със закона и в контекста на текущите преговори по Многогодишната финансова рамка на Съюза.


Проблемите на България са в полезрението и на мониторинговата под-група по върховенство на закона, която провежда изслушвания и мисии на място в държавите, за които има съмнения за систематични проблеми по линия на върховенството на закона. Извън случаите на Унгария и Полша, за които има открита официална процедура по чл. 7, групата в момента следи ситуацията в Малта и Словакия, където имаше случаи на убити журналисти. Все по-често обаче в групата се обсъждат проблемите на България и очакванията са, че скоро страната ни също ще бъде обект на дискусии и изслушвания.


„Налице е зловещо погазване на върховенството на закона и ще настоявам за реакция от всички европейски институции“, коментира Йончева. „България в момента се намира на прага на изключително важен исторически момент. Ако гласът на хората не бъде чут, страната ни ще се отдалечи от европейската си перспектива и развитие, което ще е пагубно за поколения напред.“, допълни тя. „Когато преди година започнах да говоря тук, в Европейския парламент за това, което се случва в България, много хора бяха скептични към инициативите ми. Пътят до тук не беше лек, но да надигнеш глас е само началото. Вече с колегите говорим за конкретни решения. С колеги от Испания и Германия в момента работим и по текст на резолюция на ЕП относно ситуацията в България. Ако премиерът отказва да чуе българските граждани, ще говорят европейските институции. И този път Борисов нека не преекспонира първоначалните изказвания на приятелите си от ЕНП. Както показа опита с Унгария, при първоначалната подкрепа за политиката на Орбан, в последствие 190 делегати на ЕНП гласуваха за суспендиране на правата на партията ФИДЕС в ЕНП. Партията нямаше право да присъства на партийни срещи, отнето й беше правото на глас; не можеше да предлага кандидати за длъжности. Когато се пресекат определени граници, никой няма да иска да заложи името си, бранейки подобно отстъпление от основни европейски принципи.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

стрелец

Последвайте интуицията си

Ако днес почувствате необходимост да се оттеглите и