Свързани новини

13.07.2020 13:01

Рашидов предлага 5-годишен мандат за шефовете на БНТ и БНР

Видян 2291 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мандатът на генералните директори на Българското национално радио и Българската национална телевизия да се увеличи от 3 на 5 години. Това предлага председателят на културната комисия в парламента Вежди Рашидов от ГЕРБ с промени в закона за радиото и телевизията, предаде Сега.


В мотивите си Рашидов пише, че разпоредбата за 3-годишен мандат е от 1998 г. и оттогава не е променяна. Според него даден директор губи значително време, докато навлезе в длъжността си преди реално да започне да върши работа, като са нужни поне 4-6 месеца за адаптация. Според шефа на културната комисия обаче актуалните проблеми пред обществените медии не позволяват подобна загуба на време. 3-годишната повторяемост поставя в неблагоприятно положение и служителите на БНТ и БНР, започнати дейности не намират своята реализация, нанасят се и трайни вреди във финансов план, смята още Вежди Рашидов.


Според предложението му генералните директори на БНР и БНТ ще могат да бъдат избирани на същата длъжност за не повече от два последователни 5-годишни мандата. Добавя се, че мандатите трябва да бъдат освен последователни, и пълни. За кандидатите за генерален директор на БНР И БНТ се изисква не по-малко от петгодишен професионален опит (а не трудов стаж) в радио и съответно в телевизия. Изрично се записва, че генералните директори се избират след публична процедура. Записано е и, че избор на нов директор следва да се провежда не по-късно от един месец преди изтичане на мандата на действащия генерален директор.


5-годишни стават и мандатите на управителните съвети на БНР и БНТ. Както и досега, едно лице може да бъде избирано в управителен съвет на БНР или БНТ за не повече от два мандата, като новото тук е, че тези мандати също трябва да са пълни и последователни. Управителните съвети на БНР и БНТ вземат решение с мнозинство (премахва се думата "обикновено") от всички членове. Отпада изискването членовете на управителните съвети на БНР и БНТ да имат местожителство на територията на страната, но остава това, че те следва да са с българско гражданство и висше образование. Въвежда се и изискване за "5-годишен професионален опит", а не просто "опит", в областта на радио- и телевизионната дейност, на културата, журналистиката, аудиовизията, електронните съобщения, правото или икономиката.


Доста от новите текстове касаят и членовете на СЕМ. Досега те можеха да бъдат лица с българско гражданство, висше образование и опит в следните области: електронни медии, електронни съобщения, журналистика, право или икономика, както и да имат обществен авторитет и професионално признание. Занапред този


 


Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп

скорпион

Ще ви се струва, че нищо не е както трябва

Ще ви се струва, че нищо не е както трябва. На това