Свързани новини

13.07.2020 09:46

Politico: Кризата с корупцията слага Борисов от България на бесилката

Видян 10757 пъти | Коментари 3
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Повече от десетилетие германският канцлер Ангела Меркел и други дясноцентристки лидери на ЕС никога не са искали да надникнат твърде дълбоко в това как техният верен български съюзник Бойко Борисов управлява страната му, пише Politico.

Сега най-накрая ще трябва да вдигнат капака на неговото премиерство. Големият бивш пожарникар и шампион по карате се бори за политическото си оцеляване в кризисна корупционна криза, която оголва как непочтени олигарси обвиват пипалата си около ключови институции като съдебната система.

От четвъртък вечерта балканската държава избухна в най-голямата вълна от антиправителствени протести за седем години, като хиляди демонстранти призоваха за оставката на Борисов и главния прокурор на страната.

В София в петък вечер и по Черноморието в събота протестиращите се сблъскаха с полицията - и кадри от полицейска бруталност катализираха движението против олигархията. Бащата на хоспитализиран студент по право привлече особено внимание в медиите с твърденията си, че служители са пребили сина му до безсъзнание с удари по главата и гърдите.

Българският социалистически президент Румен Радев забеляза възможността си да прекъсне хватката на Борисов върху държавата преди изборите през следващата година и призовава ЕС най-накрая да помогне за отровената правна система на страната.

    Поне в рамките на собственото си политическо семейство в Брюксел дясноцентристките съюзници на Борисов в Европейската народна партия не показват никакви публични признаци на колебание.

„Сега, когато българите излязоха на площадите, Европа няма право да гледа на България със широко затворени очи. Европа се нуждае от демократична България, България с върховенство на закона “, каза той в обръщението си.

Борисов настоява, че няма да подава оставка. В събота вечер той публикува едва чуваемо видео във Facebook, как стои пред икона на Богородица. В него той защитава полицията и определи себе си като единствения лидер, който може да задържи България в траектория на ЕС. Неговата мишена беше Социалистическата партия на Радев, чиито собствени корупционни скандали и връзки с организираната престъпност ограничиха достъпа на България до еврофондовете през 2008 г.

„[Българската социалистическа партия] ще разруши държавата“, аргументира се той... Борисов се похвали, че


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Антон Николов 13.07.2020 19:52

    Антон Николов АЗ СЪМ ЕДИН ОТ ПРОСНАТИТЕ ЗАД КОЛОНИТЕ НА ЦУМ! ЕТО КАКВО НАПРАВИХА С НАС ПОЛИЦАИТЕ! НИТО ЕДИН ОТ НАС НЕ Е ПОСЯГАЛ НА УНИФОРМЕН! Нямам думи… Само чувства, които ще спестя. Като един от лежащите зад колоните на ЦУМ мога да потвърдя всичко, което родителите на Евгени разказват, както и разказите на очевидци и видеоклипове. Има още неща които се случиха, но не стават ясни от кадрите на очевидци. Това са имената и щетите/подигравките, поднесени им от органите на „реда“ (извинявам се ако объркам нечие име/фамилия). Тони Костадинов – пукната скула и разрязана подмишница до такава степен, че имаше нужда от многобройни шефове – най-вероятно влачен през счупени стъкла. Беше поставен извън редицата на задържани и беше накаран да се намести сам, лазейки по лице с белезници на ръце зад гърба. Евгени Марчев – беше в безсъзнание, когато ме задържаха и сложиха до него. В последствие когато се събуди се оплакваше от ужасни болки в гърдите и цяла нощ не можеше да диша или да лежи. Беше откаран в Пирогов 10-11 часа след нанесеният му побой. Жоро Георгиев – бит по цялото тяло и напръскан със лютив спрей в лицето СЛЕД като беше неутрализиран (сложени белезници и лежейки по очи). Цветелина Цветкова – Дърпана по адски груб начин, хвърлена на пода с белезници и ръце зад гърба, посрещайки цимента по глава, което довежда до цицина и рана на челото й + разбит нос. Нанесени са й няколко удара в тила в следствие на което имаше хематом зад лявото ухо. Беше снимана с личния телефон на един от служителите на „реда“, тъй като беше облечена спортно (спортно бюстие и клин). Кой не обича гърди? Кристиан – беше в такова състояние, че едвам ходеше. Беше хвърлен като чувал върху мен при ареста му. Нито един от нас не се съпротивлявал при арест и не е посягал на униформен!! Пребиват гражданите, които им плащат заплатите с техните данъци, след което се опитват да им лепнат обвинения. #Оставка #ЕвгениМарчев #Правосъдие #УволнениеИСъд

  • 001 Anonimen 13.07.2020 19:01

    Българска Свободна Телевизия - bstv.bg https://live.bstv.bg/ „Мутри, вън!“ Граждански протест "Да спасим Демокрацията" - ден 5 (13.07.2020) БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ Гледайте ни по БСТВ, във Фейсбук страницата на БСТВ и в Youtube канала на БСТВ. https://www.facebook.com/bstv.bg/videos/1190312467986392/

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Финансовото ви състояние е поставено на изпитание

Финансовото ви състояние е поставено на изпитание.