Свързани новини

10.07.2020 09:32

БНБ предупреди за предстоящо нарастване на лихвите по кредитите

Видян 3348 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Лихвите по кредитите, достигнали в края на миналата и началото на тази година рекордно ниски нива, започват да нарастат през второто и третото тримесечие на 2020 г., отчита БНБ в последното си издание "Икономически преглед".


"Предвид започналото от средата на март увеличение на лихвените проценти на паричния пазар в еврозоната, особено на 6-месечния и 12-месечния ЮРИБОР, както и факта, че те се използват като референтни лихвени проценти от някои банки, е вероятно лихвените проценти по новите кредити да започнат да се повишават", уточнява БНБ, предаде Сега.


Други фактори, които влияят върху поскъпването на кредитите, са очакваното влошаване на доходите на кредитополучателите заради коронакризата и свързаната с това по-висока рискова премия.


Евентуалното увеличение на необслужваните заеми в банковата система в резултат от влошаването на макроикономическата среда също може да допринесе за повишаване на лихвените проценти по новите кредити, смята централната банка.


Още през април банкери предупредиха за начало на покачването на лихвите вследствие на повишения риск от разрастването на COVID-пандемията. Някои банки дори завишиха лихвите по ипотечните кредити с около 0.25-0.5 процентни пункта и така рекордно ниските нива от 2.6-2.7% се покачиха до 3.1-3.2%.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

телец