Свързани новини

09.07.2020 15:22

С 1 г. закъснение май ще ни канят в чакалнята на Еврозоната

Видян 1817 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


След като изпусна с повече от година срока, който само си беше поставило за влизане в чакалнята на Еврозоната – 1 юли 2019 г., като прие включване в Европейския банков съюз, което струва минимум 1,2 млрд.лв. плюс вече гласуваната от НС кредитна линия за банките от Еврозоната, правителството на Борисов вероятно все пак ще успее да добута нещата. Според Ройтерс България и Хърватия ще бъдат признати за готови за присъединяване към „механизма ERM2 – предварителния етап за приемане на еврото като тяхна валута в следващите 3 години”. Последният приет член на клуба е Литва, приета през 2015 г. като №19. Най-богатата държава в ЕС – Дания, и страната, която най-добре премина през миналата и според прогнозите отново ще бъде най-силна в актуалната криза – Полша, не са членове на Еврозоната.


Ройтерс се позовава на информация за подкрепа на покана към България и Хърватия, което било постигнато на заседанията на финансовите министри на 19-те. Това било станало на видеоконференции още в четвъртък – петък, а самото решение щяло да бъде съобщено според източници на Ройтерс през уикенда, за да бъдели предотвратени пазарни спекулации.  


Агенцията се застрахова като споменава, че според чиновници „някои малки теми остават за уточняване, но е малко вероятно да дерайлират решението за присъединяване към механизма на валутната обмяна ERM2”.


Напомняме, че МенТа Стоянова промени закона, така че на практика България ще излезе от валутния борд, който 23 години – от 1 юли 1997 г. гарантира успешно нейната финансова стабилност, и ще допусне коридор на девалвация на лева до 15%. Доста екстравагантно решение във време на глобална финансова криза.


„2023 е най-ранната година за въвеждане на еврото”, пише за финал Ройтерс.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 09.07.2020 15:44

    няма да стане

RSS

Най-нови

Карлос Контрера

Римска оргия в СОС: Карлос Контрера

В Столичния общински съвет се разиграва ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви