Свързани новини

09.07.2020 10:03

Прокуратурата влезе в президентството

Видян 5594 пъти | Коментари 10
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Силоваци нахлуха в Президентството, съобщиха от администрацията на държавния глава Румен Радев. Оттам уточниха, че в 9.00 часа в сградата са влезли прокурори, полицаи, служители на Бюрото за защита на свидетели при главния прокурор и поемни лица. Те са представили разпореждане на от Софийския военен съд и определение от Специализирания наказателен съд за претърсване на кабинети в президентството, откъдето заявяват, че „прокуратурата дължи информация за действията си на обществото“.
Претърсените кабинети са на секретар и на съветник на държавния глава. Съобщава се и за изземвания на материали. 
„Действията са по две отделни досъдебни производства. Едното е на военно- окръжната прокуратура, а другото е дело, с което всички са запознати – "престъпно сдружение за търговия с влияние ”, заяви главният прокурор Иван Гешев от Габрово
ДАНС обяви, че е отнела достъпите до класифицирана информация на двама висши служители в администрацията на държавния глава, посочвайки само инициалите И. М. и П. У. Те съвпадат с имената на президентския съветник по сигурността Илия Милушев и секретарят по правни въпроси Пламен Узунов.


Междувременно стана ясно, че Узунов е бил арестуван в района на Пловдив. Милушев също е задържан, съобщиха от Военна окръжна прокуратура. Закопчан за търговия с влияние се оказа и бизнесменът  Пламен Бобоков. Те са задържани за 24 часа.
Напомняме, че само ден по-рано прокуратурата излезе с декларация, в която обяви, че не желае „да бъде въвлечена в институционални скандали, политически противопоставяния и сблъсъци между представители на държавната власт”.
Акцията в Дондуков 2 идва веднага след думите на Радев, че „Пеевски и Доган не трябва да се охраняват от НСО”. Държавният глава лично  призова шефа на НСО ген. Красимир Станчев да свика комисия, която да преразгледа необходимостта  те да бъдат охранявани от службата. Поводът за това стана скандалът, разразил се между лидера на Да, България Христо Иванов и охранители на лятната резиденция на Доган на плажа край Росенец, където в събота се планира масово посещение на граждани в знак на протест.
Освен това, нахлуването съвпада с момента, в който  КС допусна за разглеждане по същество делото, образувано по поставени от главния прокурор Иван Гешев въпроси, свързани с имунитета на държавния глава. В поредица въпроси магистратът питаше какво е държавна измяна и може ли президентът да бъде преследван от закона по време на мандата си, въпреки че има имунитет. Снемането на имунитет на президента означава, че срещу него могат да бъдат приложени всички мерки за неотклонение включително и задържане под стража.
Засега не ясно дали аналогични акции ще има и в МС. Напомняме, че преди дни премиерът Бойко Борисов беше разпитван като свидетел по делото за отпадъци и за познанството му с братя Бобокови.  Пламен Бобоков на свой ред извади лична кореспонденция, в която той моли за помощ  с  проблема около либийския кораб БАДР.

“Бил е в мои делегации, оказвал съм му съдействие за бизнеса зад граница по предложение на работодателските организации. Винаги съм считал, че е почтен човек”, посочи Борисов.
Той призна, че са го питали и за либийския кораб, отвлечен у нас - казус, в който се замеси евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев. И още е скандален в отношенията ни с Турция, Италия, Либия и др.
Бобоков потвърди, че разпространената от прокуратурата негова кореспонденция с Узунов е автентична, но подчерта, че няма телефонния номер на президента.




 

Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а