Свързани новини

08.07.2020 10:40

55 000 лева глоба за НАП след грешно запорирани сметки

Видян 2210 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Административният съд София-град (АССГ) потвърди глобата от 55 000 лева за Националната агенция за приходите (НАП), която преди две години запорира сметки на жена заради чужд дълг. Тя беше наложена от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), след като стана ясно, че нито имената, нито рождената дата на пострадалата жена съвпадат с тези на длъжницата.
Случаят, за който Лекс разказа, е от януари 2018 г. Тогава НАП е получила от Германия искане за събиране на задължения на българка, управител на фирма Dogus Food, като в него фигурирали само две имена – И. Г. и дата на раждане. След 3 дни служител на НАП поискал в искането да се разменят местата на двете имена – собствено и фамилно и да станат Г. И.
После от НАП направили справка в ЕСГРАОН и установили, че има само една жена с тези имена и дата на раждане – Г. Б. И. След това искането било изпратено към дирекция „Събиране“ на НАП за принудително събиране от страна на публичен изпълнител на 169 000 лева от неплатени данъци в Германия. Последвали запори на банкови сметки на жената, която се свързала с публичния изпълнител и обяснила, че никога не е била в Германия, за да дължи данъци там.
Едва тогава била направена допълнителна проверка и били изискани още данни от Германия, за да се установи, че търсената длъжница има друго моминско име, различна дата на раждане и адрес в България. От там написали още, че недоумяват защо НАП им е дала указание да разменят местата на собственото и фамилното име във формуляра.
Това обаче става повече от година по-късно, а санкцията от КЗЛД е за незаконно събиране и употреба на лични данни. Комисията изброи, че в нарушение на закона и на Общия регламент за защита на данните, агенцията е обработила трите имена, ЕГН, постоянен и настоящ адрес, семейно положение, номер на лична карта и номера на банкови сметки на жената. Високата глоба беше наложена заради големия обем лични данни, продължилото година и половина нарушение и безспорните вреди за жената, изразени в безпокойство и притеснение.



 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 08.07.2020 12:20

    Всичкото хубаво, но е добре да има една 4-цифрена глоба за конкретните служители на НАП. Не става постоянно да съдят държавата/съда/нап и да няма персонална отговорност за преките некадърници. Или да им се предложи алтернатива напускане без право на държавна работа поне 5 години, а при големи суми и 10 г.

  • 001 Anonimen 08.07.2020 12:06

    Като са толкова некадърни и некомпетентни за да опазят личните данни на 5 милиона българи и да не си съберат 20 милиарда ДДС защо не само няма наказани и съдени, а и си раздават 30 милиона бонуси за м.г и си увеличават непрекъснато заплатите?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци