Свързани новини

06.07.2020 13:39

Министър не е отстранен, въпреки разследване и МОН крие колко милиона се дават на Просвета – София

Видян 3522 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Въпреки започнатото още преди седмици разследване срещу министъра на образованието Красимир Вълчев за конфликт на интереси, той продължава да не бъде отстранен от поста си. А това е задължително, за да не може да оказва натиск и да може да се достигне до резултат от това проучване на КПКОНПИ, което ще развие прокуратурата. Както сочат документите – декларации на самия министър, справки от Търговския регистър и имотния регистър, налице са голям брой нарушения на закона.
Ето и пример как министърът пречи за достигане до обективната истина като принуждава ведомството да я крие:
Министерството на образованието и науката продължава да крие, вече трета седмица, въпреки настояването и от Министерския съвет, простите отговори на въпросите за финансирането от ведомството на издателство Просвета – София по две линии.
Едната са парите, които се дават на училищата да купуват неговите учебници и учебни тетрадки – една от тях е прословутата за 7-и клас, от която МОН даде на изпита за влизане в гимназиите уж „непознат текст”, за да подчертае още веднъж обвързаността с издателството.
Другата линия е финансирането на фондацията на Просвета – София със същото име от Центъра за развитие на човешките ресурси – евроагенцията на МОН, което според сигнал, който получихме в редакцията е 751 452 евро. Напомняме, че неправителствената организация е оглавена от кумата на министъра, която е и съдружничка на неговата съпруга в консултантски бизнес. Мария Маргаритова е жена на председателя на КЗП с изтекъл преди 3,5 месеца мандат.



Казусът стигна до парламентарно питане


Депутатката Ирена Анастасова от БСП за България попита министър Вълчев какви мерки ще предприеме и счита ли, че има равнопоставеност между учениците , след като откъсът от романа Задача с много неизвестни от братя Мормареви, по който седмокласниците писаха преразказ на националното външно оценяване по БЕЛ на 15 юни, го има в учебна тетрадка по БЕЛ на издателство Просвета, за което 19 минути писа. Припомняме, че Вълчев е кум на изп.дир. на фондацията на издателството. Нейният въпрос и неговият отговор могат да бъдат на 19min.bg. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Търгашите убиха училището 06.07.2020 16:23

    С какво се е изменил българския език и математиката, че всяка година се харчат милиони за нови програми, нови учебници, нови "методологии", далавери?! Защо не се ползват програмите и учебниците от 1970-те, 1980те, които са с държавни авторски права?! За да вървят отделно частните уроци и свързаните с тях сборници и справочници с допълнително почасово заплащане за държавните/общински учители, новите програми и учебници за 4-5-6-7 клас са запълнени с материал от 2-3 курс "Българска филология" в СУ, а по математика с материал от 2-ри курс "Висша математика" в СУ/ТУ?! Отделно са частните занимални в апартаменти в близост до училищата, в които учители от тези училища се "грижат за усвояване на материала" - как така в училище материала не се усвоява, но в частните занимални - се усвоява?! Води ли се данъчна отчетност за извън-училищните доходи на учителите и защо тези свръх-доходи не се включват в отчетите за получаваните от тях пари за учителоска дейност?!

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния