Свързани новини

06.07.2020 10:07

Холандският съд прие и руската експертиза на сваления Боинг

Видян 1188 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


В навечерието на 6-годишнината от свалянето на Боинг на Малайзийските авиолинии над Украйна на 17 юли 2014 г., довела до смъртта на 283 пътници и 15 души екипаж, холандският съд прие да разгледа и руската експертиза за инцидента. Той заседава недалеч от Шипхол – летището на Амстердам, откъдето излита машината. Съдът оповести, че „ще разгледа алтернативни сценарии”. Досега следствието нямаше желание дори да допусне подобна възможност, а ето, че тя вече е реалност.


Първото озадачаващо обстоятелство е, че Украйна не затваря небето си над зоната на конфликта в Донбас, а пилотите не променят маршрута, така че да избегнат евентуален риск от прелитане точно над място на ожесточени боеве. Второто е, че украинският диспечер, който го води изчезва, както и записът на диалога с екипажа, от което не може да се разбере съзнателно ли е воден той точно на това място. Така свидетели какво точно се е случило и технически следи за доказателство липсват.


По тази логика председателят на съда Хендрик Стеенхуйс прие искането на защитата за разпит на повече свидетели, начело с представител на руския производител на ПВО-системите Бук Алмаз – Антей. Концернът направи собствено разследване и експертизи по случая, които публикува още преди време, но досега не се обръщаше внимание на тях.


Целта е да се разбере от чия територия е изстреляна свалилата самолета ракета Бук – от подконтролна на Киев или на Донецк. Експертизата на Алмаз – Антей през 2015 г. доказа, че самолетът е свален със стар модел снаряжение, изстрелян от Бук. Той вече не се използва от руските въоржени сили, но е наличен в украинските, които ги наследяват от времето на общата държава СССР.


Направени са съответните изчисления и модели за курса на ракетата на база мястото, откъдето е изстреляна и тя според производителя без никакво съмнение показва, че това е станало от страната на Киев.


По време на изслушването в края на седмицата съдия Стеенхуйс се съгласи, че заключенията на Алмаз – Антей, защитени с експерименти, разследване и научно обосновани изводи трябва да бъдат взети предвид. Той одобри привикването на експерт от концерна производител.


Холандският съд постанови още нещо, което досега не се правеше – разглеждане на сателитни снимки на територията, направени от американска техника в деня на инцидента. До момента САЩ отказваха да ги декласифицират – т.е. достъп до фотосите.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

водолей