Свързани новини

06.07.2020 17:45

Положителните проби невинаги са новозаразени: Кантарджиев

Видян 4200 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Един болен престава да е болен, ако има два отрицателни PCR резултата”, заяви пред Bulgaria ON AIR  шефът на Центъра за заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев. „Едва тогава подобен човек може да бъде освободен от карантина или да бъде изписан, ако е бил в болницата",  посочи вирусологът. Напомняме, че същевременно РЗИ масово отказват да правят повторни тестове на лицата с първи положителни проби. Кантарджиев обаче призна, че дори и тези резултати не отразяват реалната картина.
„Положителните проби невинаги значат новозаразени”, заяви той. "Когато кажем брой изследвания, тези изследвания не се правят само за откриване на новозаразени болни, те се правят и за проследяване на заболяванията”, посочи професорът. По думите му, за да бъде един тестван регистриран като новозаразен има няколко условия.  "Първо - новозаразеният - това е положителен PCR резултат, второ - лекар, който трябва да е открил, че има някаква епидемична връзка или някакви прояви на заболяването", категоричен е вирусологът.
Така от думите на Кантарджиев се прокрадва оправдание за начина, по който се извършва тестирането. Именно на тази почва  щабът и премиерът предприемат всичките си досегашни мерки и политики.
Припомняме, че от 19 минути многократно писахме за заиграване със статистиката от страна на НОЩ.  Методиката им включва броенето единствено на тестовете. Така хората, които имат по-продължително лечение и им се правят по няколко теста по време на това лечение, фигурират като няколко случая, докато всъщност става въпрос за един и същи пациент.  Така разказахме за софиянец, лекар, който е  тестиран положително 7 пъти, но за статистиката излизат 7 различни случая.
"Сигурен, че не всички, които съобщават по новините са болни", заяви на свой ред столичният общинският съветник от БСП Николай Николов, който беше спряган за болен от Covid-19. След първия положителен  тест, от РЗИ София са му предписали карантина с обещание до 2 дни да бъде изследван повторно, за потвърждение на резултата, което обаче не се случи никога. Николов се изследвал сам в частна лаборатория и всъщност се оказа здрав, но и това не го извади от негативната статистика. Пред 19’ съветникът заяви, че е получава десетки сигнали за аналогични ситуации.
След този случай, той е сигурен - здравните власти в страната дължат отговор на обществото как се води статистиката за коронавирус в България.


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв