Свързани новини

02.07.2020 18:45

ЕК ни "бомбардира" с предупреждения за наказателни процедури

Видян 3887 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В Брюксел днес явно е ден за стягане на редиците, а България се оказа може би най-мъмреният член на общността. ЕК изстреля към София невиждан до момента залп от предупреждения за наказателни процедури за неспазване на задължителни политики. А в един от случаите решението е финалната стъпка – предаване на съда на ЕС, предаде manager.bg.


7 са посланията от ЕК днес към страната ни с предупреждения за възможно последващо сезиране на Съда на ЕС. При други две Брюксел обявява решения да продължи започната наказателна процедура, както и да предаде казуса на висшия правораздавателен орган в ЕС.


Къде сме в нарушение?


    Нямаме  програма за управление на ядрените отпадъци


Европейската комисия оповестява, че ще изпрати мотивирани становища до България, Дания, Гърция, Литва, Полша и Румъния затова, че не са приели национални програми за управление на радиоактивни отпадъци по европейските правила за отработеното гориво. Според европейските изисквания държавите от ЕС трябваше да представят до 23 август1 2015 година изготвените от тях национални програми за управление на отработеното гориво и радиоактивните отпадъци, създадени на тяхна земя, от възникване до обезвреждане.


България, както и останалите, посочени в това съобщение страни имат 3 месеца за действие. ЕК предупреждава, че в противен случай може да реши да отнесе въпроса до Съда на ЕС.


    Липсва законодателство за защита от радиация


Тук сме в една група с Латвия и Финландия. ЕК ще изпрати на трите държави официални писма с искане за пълно въвеждане на променените европейски правила за основните изисквания за ядрена безопасност и защита от радиация.


Държавите в ЕС бяха длъжни да въведат промените до 6 февруари 2018 г., но според ЕК трите страни не са изпълнили изцяло това задължение. Правилата определят основни изисквания за защита на хората, включително работниците и пациентите, от опасностите от излагане на йонизиращи лъчения. Те включват разпоредби за готовност и действия при извънредна обстановка.


Отново срокът за реакция е три месеца. В противен случай ЕК може да реши да продължи процедурата срещу България и Латвия, и да предаде Финландия на Съда на ЕС, се посочва в съобщението на Брюксел.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак