Свързани новини

02.07.2020 15:57

Още 100 млн. лв. бутаме в Марица – Изток 2 с 1,57 млрд.лв. задължения, на НЕК са 4 млрд.лв.

Видян 3611 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Цената на тока се вдига с 3%, за да платим всички ние решението на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която издаде извънредна заповед, с която задължи Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) – уж независим орган, но пък с изтекъл още на 2 април мандат,  да включи в енергийния микс и държавната ТЕЦ Марица-изток 2 . Което ще ни струва 100 000 000 лв. Само напомняме, че същата Теменужка Петкова извади от студения резерв Марица Изток 2 и му спря 60 000 000 лв., които отидоха при неработещите де факто ТЕЦ-ове на Доган и Ковачки. Сега според предварителния доклад на регулатора централата беше оставена без квота заради високата цена на електроенергията й. Тази непазарна мярка, която формално е в изпълнение на решението на Народното събрание от януари тази година за поддържане на ТЕЦ-а, ще струва допълнително над 100 млн. лв. на енергийната система, които в крайна сметка ще бъдат платени от потребителите. Какво прави Марица Изток 2 с нашите пари – освен касичка на ГЕРБ, финансира и непостигащия никакви резултати футболен отбор Берое. Само по това перо сумите са над 3 млн.лв. годишно, а достигат и до 5 млн.лв. Колкото общо държавата даваше за закрития от нея фонд за болни деца.


Трагично е положението с всички дружества в енергетиката, чиято статистика извади топикономистът Стоян Панчев, а задълженията им са на нашия гръб, макар да не се смятат в държавния дълг:


HEK - натрупана загуба в момента 1.29 млрд., задължения 3.92 млрд;


БЕХ - загуба 24.5 млн, 2.5 млрд задължения;


ТЕЦ Марица Изток 2 - натрупана загуба 822 млн лева, а дълговете - 1.57 млрд.


Общо, под държавното управление, тези стратегическите фирми в енергетиката са натрупали над 1.5 млрд загуби и над 9 млрд.лв. задължения за последните 10 години. Управлението на ГЕРБ, от което 6 години са само на Теменужка Петкова, по ирония на съдбата – счетоводител.


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Енергетик 03.07.2020 08:37

    Ама има ли нещо пазарно в енергетиката ,освен сметките които плащаме.Иначе ,десните от ГЕПИ ,са си чисти комунисти и техни наследници !

RSS

Най-нови

Почина бащата на убития Митко от Цалапица

Почина бащата на убития Митко от Цалапица

Бащата на убития младеж от Цалапица ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне