Свързани новини

02.07.2020 09:39

Европол поема записа със заплахи за Йончева от премиера

Видян 4407 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Испанският евродепутат Ираче Гарсия настоява Европол да разследва предполагаеми заплахи на премиера Бойко Борисов към евродепутата Елена Йончева. Тя изпрати писмо във вторник 30 юни до председателя на Европейския парламент Давид Сасоли с настояване за разследване, включително и със съдействието на Европол.
Писмото е във връзка с изтеклия запис на телефонен разговор с гласа на премиера, чиято автентичност де факто признаха и Борисов, и вицето му Т. Дончев, който се заканва да "изгори" Йончева.
В записа, който изтече на 12 юни, освен коментар за Елена Йончева се чуват и цинизми по адрес на председателя на парламента Цвета Караянчева, по който повод се оправда сам Борисов, че я обичал, но понякога така и говорел, нареждане на КФН да провери Еврохолд, споменаване на чуждестранни премиери в обиден за тях контекст, на името на Иван Гешев във фамилиарен стил и др. Разследващата медия Бивол установи по-рано, че записът идва от български IP адрес.

Липсата на действия на българските власти се споменава и в писмото на Гарсия, които по нейни думи не предприемат действия за изследване на автентичността му и обхвата на заплахата.
В писмото на Гарсия до председателя на Европейския парламент се споменава, че според класация на Трансперънси Интернешънъл България е най-корумпираната страна в ЕС, както и факта, че Елена Йончева, бивш журналист, дълго време е била ангажирана в борбата срещу корупцията и в частност с корупцията по високите етажи.
Гарсия отбелязва, че в една демократична държава премиерът и правителството трябва да осигурят сигурността на публичните фигури и политиците и че “нещо е много сбъркано, щом премиерът не иска задълбочено и независимо разследване”. "Шегата, че няма лоша реклама, иска да омаловажи казаното и предполага, че не е нужно да има формални последици за заплаха срещу евродепутат, добавя в писмото си Гарсия.
“Подобни заплахи не само насаждат страх у нея лично, но и сериозно заплашват и подкопават независимостта и интегритета на Европейския парламент и не могат да бъдат толерирани по никакъв начин”, подчертава Гарсия.
Испанският евродепутат призовава председателя на Европейския парламент да изпрати писмо до премиера Борисов, изискващо независимо разследване на записа, включващо не само законността, но и автентичността му, използването на всички възможни средства, включително и подкрепата и съдействието на Европол.



 Снимки: БГНЕС


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 02.07.2020 14:06

    Каскета като се пpави на утепана лисица, сега ще му покажат къде зимуват pаците

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на