Свързани новини

01.07.2020 15:48

К19 още март 2019 г. в Каталуня: Университетът на Барселона

Видян 5715 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изследователите от Университета на Барселона доказаха, че още на 12 март 2019 г. в столицата на Каталуня е регистриран Ковид19 в отпадните води. Това променя изцяло досега известната картина на заразата, която се смяташе, че е възникнала в края на миналата година в Китай. Досега в Европа бяха доказани 1200 случая в Италия през декември – януари, като учените на Апенините предположиха, че е възможно да ги е имало и още в предишните месеци. Но досега изследванията не са довели до категорични доказателства.


Резултатите на каталунските учени бяха публикувани в medRxiv. Той смятан за платформа с много добра репутация за спешно публикуване на научни съобщения в областта на медицинските изследвания. Университетът на Барселона също е институция с голям престиж. За да потвърди заключенията на своя екип, ВУЗ-ът пусна официален пресрилийс още в края на миналата седмица, в който съобщава, че цялата информация е предоставена за публикуване в „научен журнал с високо влияние”.


Изследванията са направени в два големи колектора за отпадни води в Барселона като целта им е била да проследят развитието на вируса в града, без ни най-малко да е бил очакван подобен резултат. Пробите на замразена отпадна вода от периода преди 13 април обаче са показали сензационните данни от март 2019 г. Преди това най-ранното наличие на вируса в отпадните води на града бе датирано към 15 януари – 41 дни преди първия официално потвърден случая на заразата в Барселона. Именно това накарало експертите да се върнат още назад.


В пробите съдържанието на Ковид19 е малко, но позитивно, като са използвани 2 теста”, разказва Алберт Бош, координатор на изследването и президент на испанското дружество по вирусология.


„Барселона приема много туристи и е възможно да сме имали дълго време случаи на заразени с характерната симптоматика, която сега всички познаваме, но е отдавана  преди това на грип”, разказва вирусолог №1 на Испания и Каталуня.


Изследването датира 9 месеца преди първото официално съобщение от Ухан историята на вируса, който побърка света и погуби икономика за 1 трлн. долара.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

стрелец