Свързани новини

01.07.2020 10:07

Затварят кухнята на фирмата, доставяла развалена храна на пациенти в болници

Видян 2123 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След разследване на NOVA - затварят кухнята на фирмата, доставяла развалена храна за едни от най-големите болници в София. След репортажа от Агенцията по храните направиха проверка и откриха множество нарушения


„Екип от инспектори е извършил проверка в обекта, където се приготвя храната. Установени са редица груби хигиенни нарушения. Намерени са и пакетирани храни с изтекъл срок на годност”, заяви Бистра Иванова от Българската агенция за безопасност на храните.


И допълни: „Считано от днес обектът ще бъде с преустановена дейност".


„Недопустимо е да се предлагат такива храни на пазара, независимо за къде е предназначена тя”, категорична бе тя.


„Силно озадачена съм от ситуацията. До момента не сме получили нито един сигнал, свързан с храната, която се приготвя в този обект”, допълни Иванова.


Припомняме, че скандалните разкрития за развалена храна, която се оказа че, са яли пациентите, са за едни от най-големите столични болници - сред тях „Шейново” и „Пирогов”. Бивши служителки на фирмата, която доставяла храната, разкриха, че в менюто присъствало месо с изтекъл срок на годност, развалени яйца и прокиснало прясно и кисело мляко.


Това се давало и на децата, които се лекуват в най-голямата спешна болница. Сред разследването на Вероника Димитрова, Софийската градска прокуратура разпореди незабавна проверка. Само за няколко часа вчера, от Агенцията по безопасност на храните, откриха недопустими нарушения.


Месо с изтекъл срок на годност, развалени яйца и прокиснало прясно и кисело мляко. Това се  оказва, че са яли пациентите на едни от най-големите столични болници- „Шейново”, „Пирогов” и Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация.  Храната се приготвяла и доставяла от фирма  „Ира - Ирена Георгиева". Тя има договори с лечебните заведения, след спечелени обществени поръчки.


Мария Монтоя и Наталия Маринова са част екипа, който доскоро е приготвял болничната храна. Напуснали, след като шефовете им  Ирена и Борислав Радулови спрели да плащат заплатите им. Бившите служителки готвили редовно с продукти с изтекъл срок на годност, дори и храните за най-малките пациенти на „Пирогов”. „Десертите се правят с пресечено мляко, старо прясно мляко- мляко с ориз, грис, нишесте. Това се прави за „Пирогов” и „Шейново”. Киселото мляко е с изтекла годност, с голям слой мухъл отгоре. И ни карат да го обираме и да правим застройки с развалено мляко. И те направо се пресичат”, сподели Мария Монтоя.


„За да не се пресече застройката на супата, понеже срокът на годност на млякото е изтекъл март месец, слагаме около 2 кг брашно, за да не се личи и повече подправки, за да не се усеща киселия вкус на млякото и селската супа”, добави Елизабет Монтоя.


Освен с развалено прясно и кисело мляко, супите често се правeли и с пилешко месо с отдавна изтекъл срок на годност. За да се неутрализира  миризмата, се слагали повече подправки. „Пилешкото по някой път много мирише и го мием с оцет. Колкото и да го киснеш, просто вкусът си остава”, казва още  Мария.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения, но