След разследване на NOVA - затварят кухнята на фирмата, доставяла развалена храна за едни от най-големите болници в София. След репортажа от Агенцията по храните направиха проверка и откриха множество нарушения
„Екип от инспектори е извършил проверка в обекта, където се приготвя храната. Установени са редица груби хигиенни нарушения. Намерени са и пакетирани храни с изтекъл срок на годност”, заяви Бистра Иванова от Българската агенция за безопасност на храните.
И допълни: „Считано от днес обектът ще бъде с преустановена дейност".
„Недопустимо е да се предлагат такива храни на пазара, независимо за къде е предназначена тя”, категорична бе тя.
„Силно озадачена съм от ситуацията. До момента не сме получили нито един сигнал, свързан с храната, която се приготвя в този обект”, допълни Иванова.
Припомняме, че скандалните разкрития за развалена храна, която се оказа че, са яли пациентите, са за едни от най-големите столични болници - сред тях „Шейново” и „Пирогов”. Бивши служителки на фирмата, която доставяла храната, разкриха, че в менюто присъствало месо с изтекъл срок на годност, развалени яйца и прокиснало прясно и кисело мляко.
Това се давало и на децата, които се лекуват в най-голямата спешна болница. Сред разследването на Вероника Димитрова, Софийската градска прокуратура разпореди незабавна проверка. Само за няколко часа вчера, от Агенцията по безопасност на храните, откриха недопустими нарушения.
Месо с изтекъл срок на годност, развалени яйца и прокиснало прясно и кисело мляко. Това се оказва, че са яли пациентите на едни от най-големите столични болници- „Шейново”, „Пирогов” и Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация. Храната се приготвяла и доставяла от фирма „Ира - Ирена Георгиева". Тя има договори с лечебните заведения, след спечелени обществени поръчки.
Мария Монтоя и Наталия Маринова са част екипа, който доскоро е приготвял болничната храна. Напуснали, след като шефовете им Ирена и Борислав Радулови спрели да плащат заплатите им. Бившите служителки готвили редовно с продукти с изтекъл срок на годност, дори и храните за най-малките пациенти на „Пирогов”. „Десертите се правят с пресечено мляко, старо прясно мляко- мляко с ориз, грис, нишесте. Това се прави за „Пирогов” и „Шейново”. Киселото мляко е с изтекла годност, с голям слой мухъл отгоре. И ни карат да го обираме и да правим застройки с развалено мляко. И те направо се пресичат”, сподели Мария Монтоя.
„За да не се пресече застройката на супата, понеже срокът на годност на млякото е изтекъл март месец, слагаме около 2 кг брашно, за да не се личи и повече подправки, за да не се усеща киселия вкус на млякото и селската супа”, добави Елизабет Монтоя.
Освен с развалено прясно и кисело мляко, супите често се правeли и с пилешко месо с отдавна изтекъл срок на годност. За да се неутрализира миризмата, се слагали повече подправки. „Пилешкото по някой път много мирише и го мием с оцет. Колкото и да го киснеш, просто вкусът си остава”, казва още Мария.
19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.
Толерира се използването на кирилица.
Няма коментари към тази новина !
Кралски коне избягаха, хукнаха през ...
бТВ Синема 28 април 21:00ч.
Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу
Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения, но