Свързани новини

30.06.2020 12:26

Китайският парламент прие закона за националната сигурност на Хонконг

Видян 1447 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китайският парламент прие закона за националната сигурност на Хонконг, потвърдиха китайските власти, цитирани от "Ройтерс".

Бюрото по въпросите на Хонконг и Макао към китайското правителство каза за "Ройтерс", че законът е бил приет единодушно със 162 гласа. Очаква се да влезе в сила съвсем скоро.

Главният редактор на "Глобал таймс" - таблоид, издаван от официалния орган на китайската компартия "Женмин жибао" - заяви в Туитър, че най-тежкото наказание, което законът предвижда, е доживотен затвор, но не даде повече подробности.

Властите в Пекин и Хонконг нееднократно са казвали, че нормативният акт е насочен срещу шепа "размирници" и по никакъв начин няма да засегне правата и свободите в Хонконг, нито интересите на инвеститорите.

Очаква се по-късно днес китайските държавни медии да публикуват още подробности за закона, който беше подготвен в отговор на миналогодишните продемократични протести, често съпроводени от насилие. Целта на закона според авторите му е да се бори с подривната дейност, тероризма, сепаратизма и съглашателството с външни сили, предаде БНР.

Приемането на законодателството подготвя почвата за най-радикалните промени в начина на живот в бившата британска колония, откакто тя се върна под китайско управление преди 23 години. То освен това затвърждава следвания от страна на Пекин курс, който неминуемо ще доведе до сблъсък със САЩ, Великобритания и други западни правителства, според които законът нарушава широката автономия, с която се ползва градът след предаването си на Китай през 1997 г., отбелязва "Ройтерс".

Вчера САЩ започнаха да премахват специалния статут, даден на Хонконг в американското законодателство. Вашингтон спря износа на стоки от сферата на отбраната и ограничи достъпа на автономната територия до високотехнологични продукти.

Приемането на закона може да се окаже и тест за по-нататъшното поведение на хонконгските активисти и продемократичните политици, които обявиха, че утре няма да спазят ограниченията срещу разпространението на коронавируса и ще излязат на митинг, за да отбележат годишнината от предаването на Хонконг на Китай на 1 юли 1997 г.

Миналата година демонстрация по повод тази дата протече на фона на поредица от продемократични протести. Част от участниците щурмуваха сградата на хонконгския парламент, имаше и вандалски прояви.

Само часове след като беше съобщено, че законът за националната сигурност е приет, една от знаковите фигури на хонконгските протести Джошуа Уон и останалите лидери на продемократичната организация "Демосисто" обявиха, че се оттеглят от организацията, предадоха агенциите.

"Този закон бележи края на Хонконг такъв, какъвто светът го познаваше", написа Уон в "Туитър". Миналата седмица той обяви, че ще бъде "главната мишена" на новия закон. Преди това на Уон и други водещи представители на "Демосисто" беше забранено да се кандидатират и заемат изборни длъжности заради обвинения, че подкрепят самоопределението на Хонконг.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще имате желание да общувате с повече хора

Днес ще имате желание да общувате с повече хора.