Свързани новини

30.06.2020 09:25

Половината дюни липсват в кадастъра

Видян 1443 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Около половината от пясъчните дюни по българското Черноморие не са отразени в специализираната карта в кадастъра и реално не са защитени, сочи проучване на сдружение Зелени закони. Екип от учени извърши сравнение с цифровата карта на дюните на база предоставени по Закона за достъп до обществена информация данни за включените в кадастъра и огледи на място по цялото Черноморие.
Част от тях са известни от години бели и сиви дюни в държавни терени, други са разорани и застроени, трети се водят като пасища. Оказва се, че няколко кв. км. в Резово до Дуранкулак изобщо не са с отразени.
Проверката е установила и 1 кв. км липсващи в картата за пясъчни дюни, част от заменки в местността Камчийски пясъци, за които сдружението вече изнесе данни, че са ощетили държавата със 700 млн. лв., заради символичните цени. Открити са и други некартирани пясъчни образувания в частни имоти, макар според Конституцията и законите на страната дюните да са изключителна държавна собственост и не могат да бъдат приватизирани, нито увреждани по какъвто и да било начин.
Единият извод е, че дюните, които са изключителна държавна собственост, се превръщат в частен терен за хотели. Другият е, че местообитания от европейската мрежа Натура 2000 се застрояват, използват за източник на строителен материал и паркинги.

Снимка: opoznai.bg



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови