Свързани новини

29.06.2020 17:31

Политиците натискат за по-висока инфлация: БМРазплащания

Видян 1873 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Генералният мениджър на Банката за международни разплащания Аугустин Карстенс заяви, че има политически натиск върху централните банки за намаляване на лихвените нива, така че да се предизвика по-висока инфлация. Така той коментира огромното печатане на пари от правителствата по цял свят и стремглавото увеличаване на държавните дългове, което се оправдава с последиците от коронавируса. Според него това няма как да не доведе до обезценка след безпрецедентния натиск от политиците. Карстенс е на мнение, че заради тази реакция, „пандемията ще бъде определящото събитие за цяло поколение”. Т.е. той предвижда десетина години излизане от настоящата криза, цитиран от Гардиън. Мнението му съвпада с изразеното пред RT становище на разделящия времето си между Сити в Лондон и Уолстрийт в Манхатън, Ню Йорк Мичъл Файерщайн, борсов играч, шеф на глобален екофонд и автор на книгата Как светът влезе в тази каша.  Според него V-образната криза – рязък спад и бързо възстановяване, която чертаят мнозина, е в областта на пожелателното мислене. Той смята, че търговският и имотният пазар са на ръба на тотална катастрофа, а непрестанното печатане на пари от централните банки няма да реши проблема, напротив – ще доведе огромна финансова криза. Той анализира потребителското търсене като „критичния двигател”, от който би могло да се очаква извличане от дъното, но "при 50 млн. американци без работа, 5% спад на БВП и другите актуални данни, сме много далеч от това". Според него инжекциите на пари от централните банки са довели до ощетяване на данъкоплатците за сметка на умелите борсови играчи, които са успели с моментнти активности да спечелят. Дава пример за манипулациите с акциите на Епъл, достигнали рекордните $372.78 на акция миналата седмица, значещи 2 трлн. долара пазарна капитализация. Кой от 50-те милиона безработни – 20% от цялото население на САЩ, ще даде $1,700 за новия iPhone или $4,500 за новия MacBook Pro, пита той и отговаря, че можем да очакваме срив, защото няма реално покритие на фалшивия оптимизъм. Той директно обяснява, че покупките от централни банки – Швейцарската национална и Федералния резерв на САЩ са довели до добрите новини за Apple, създавайки инфлация и водейки до предстоящ да гръмне балон, който той нарича ‘Apple bubble. Това създава илюзия за печалба и ефективност, увеличаваща неравенството и обогатяващата технологичната олигархия, което всички ще платим скоро скъпо, прогнозира познавачът.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния